изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:24 EEST
90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА РУСКА ЦЕКОВА: ЖИВОТ, ПОСВЕТЕН НА КУКЛИТЕ И ДЕЦАТА    
Общество За да твориш изкуство, трябва да го обичаш и да си му предан. А за да твориш изкуство за най-малките е необходимо да обичаш децата и да ги разбираш. Ако днес добричките деца имат радостта да почувстват магията на живия куклен театър, то това те дължат на Руска Цекова – обичана куклена актриса и режисьор.

Родена е на 11 март 1926 г. в град Добрич. Завършва гимназия в родния си град, а през 1946 г. завършва в София курсове за детска учителка. Учителства съвсем кратко време, назначена е като директор на единствената по това време Целодневна детска градина №1 в Добрич. Успоредно с това се включва в състава на работническия самодеен театър и така открива магията на сцената, която остава нейна единствена страст до края на земния и път.



През 1950 г. след завършени театрални курсове в София, Руска Цекова получава званието „актриса”. Тя е сред основателите на варненския куклен театър, а от есента на 1953 г. поема ръководството на новосъздадения самодеен куклен театър в Добрич. Играе главната роля в първата му постановка - „Червената шапчица", която има над 200 представления на добричка сцена. На 1 януари 1963 г. самодейният куклен театър става държавен, като филиал на драматичния. Руска Цекова работи в него като актриса, ръководител и режисьор до пенсионирането си през 1982 г. Има реализирани над 70 постановки в различни градове, както и в Словакия. Пиесата „Момче и вятър”, представена от колектива на кукления театър в Нитра, е включена в предаване по телевизията, като по този начин се зарегистрира като първо предаване на българска пиеса в Словакия.
Руска Цекова превежда от словашки и румънски език, пиеси за деца. Основателка е на самодейни куклени театри в Крушари, Балчик, Каварна, Тервел, Генерал Тошево.
Член е на УНИМА – Универсална марионетна международна организация, на чиито конгреси в Москва и Дрезден е присъствала.
През 1983 г. вече като пенсионер е поканена да ръководи самодейния куклен театър към читалището в Добрич. И тук не закъсняват успехите й с пиесите  „Сърдитко”, „Тигърчето Петрик”, „Вълкът и седемте козлета”, „Дядо, баба и месечинка” и др. Именно безграничната й любов към театъра и най-вече към децата й дават сили и огромно удовлетворение да работи всеотдайно до навършване на 70 годишна възраст.
За забележителното й сценично присъствие е награждавана два пъти с орден „Кирил и Методий” – ІІ и ІІІ степен, и Златна значка от Съюза на артистите в България.
     В едно интервю самата Руска Цекова казва за себе си: „Обичам професията си. Обичам децата и куклите. Това е смисълът на моя живот.” Едно такова кратко, непринудено откровение е достатъчно за да се преклоним пред таланта и самоотвержената любов на режисьорката към работата си и към децата.
През 1999 г. излиза от печат мемоарната й книга „Куклите – моят свят”. С много нежност и преданост разказва за Кукления театър в Добрич и за първите му постановки и представления. Описва своите начални стъпки в това изкуство и пише трогателни страници за театъра, който живее и се развива и до днес. С умиление и обич, с топлина и признателност си спомня за кукловодите, режисьорите, сценографите, музикантите и майсторите на кукли, с които е работила рамо до рамо през годините. В книгата са поместени и много снимки от премиери на Кукления театър.
Руска Цекова е дарила личните си документи на Държавен архив–Добрич. Те са ценен източник на информация за създаването и развитието на Кукления театър. Тя му посвещава целия си живот и утвърждава мястото му в духовния живот на Добрич. Тази преданост към изкуството и голямата отговорност към обществото са основните белези на творческата й дейност, свързана с чистотата на детската душа, със стремежа да обедини истината и красотата в един свят.

Веселина Жечева – гл. експерт в Държавен архив, Добрич

50 ГОДИНИ ЧЕСТВА КУКЛЕНИЯТ ТЕАТЪР "ДОРА ГАБЕ"
КУКЛЕНИЯТ ТЕАТЪР ТРЯБВА ДА ФОРМИРА У ДЕЦАТА КАЧЕСТВА КАТО ЧЕСТНОСТ, ДОБРОТА, ПРИЯТЕЛСТВО, ЛЮБОВ
IN MEMORIAM: ДАМАТА С КУКЛИТЕ
ПРИ ПОЖАР ЗАГИНА ОСНОВАТЕЛКАТА НА КУКЛЕНИЯ ТЕАТЪР В ДОБРИЧ
В ГРАДА НЕ ОСТАНАХА ЦВЕТЯ, А ГЛАСОВЕТЕ НИ БЯХА ПРЕГРАКНАЛИ - 70 години от възвръщането на Южна Добруджа към България
ТЕАТЪРЪТ Е КРАСТА, ИЗМЪКВАНЕ НЯМА
ОГРОМНО УДОВОЛСТВИЕ Е ДА ПОЧУВСТВАШ СМЕХА НА ДЕЦАТА В ЗАЛАТА
ДЕСЕТ НОМИНАЦИИ ЗА ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН
 


Сходни връзки

90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА РУСКА ЦЕКОВА: ЖИВОТ, ПОСВЕТЕН НА КУКЛИТЕ И ДЕЦАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.18 секунди