изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:33 EEST
СЪДЪТ ЗАПОЧВА ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПРОГРАМИ В ТРИ УЧИЛИЩА    
ОбразованиеЗа втора поредна година Окръжният съд в Добрич участва в провеждането на образователна програма под надслов „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. Програмата се осъществява съгласно концепция и споразумение за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. Предназначена е за учениците от десетите и единадесетите класове и е включена като част от учебния предмет „Етика и Право”.

Целта е да се подобри тяхната информираност за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България, както и да се въздейства превантивно по отношение детската престъпност. 
През настоящата учебна година в образователната програма за град Добрич са включени 3 гимназии -  ХГ „Св.св. Кирил и Методий”, СОУ „Климент Охридски” и ФСГ „Васил Левски”. Лекциите, които обхващат както общи, така и специализирани правни теми, са разпределени между институциите на административен, районен и окръжен съд, окръжна и районна прокуратура.
    За Окръжен съд – Добрич лектори ще бъдат съдия Калина Димитрова и младши съдия Марина Георгиева, които ще запознаят учениците с особеностите на „детското правосъдие” – непълнолетните лица като жертви и като извършители на престъпления, достъпът до правосъдие, защита на техните права. Ще бъде широко разгърната и една много актуална за съвремието ни тема – трафикът на хора.
Равносметката  за проведената през изминалата учебна година образователна програма показва, че лекциите допринасят за повишаване правната култура на подрастващите, придобиване на знания за защита на техните права и възможността да се предпазят от престъпления. НДТ


 


Сходни връзки

СЪДЪТ ЗАПОЧВА ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПРОГРАМИ В ТРИ УЧИЛИЩА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди