изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:27 EEST
Германските избиратели наказаха Ангела Меркел (ОБЗОР)    
Европейски съюз В неделя гражданите на три германски провинции – Баден-Вюртемберг, Рейнланд-Пфалц и Саксония-Анхалт, бяха призовани до урните, за да дадат своя вот в изборите за регионални парламенти. Резултатите от преброяването на гласовете обаче показаха тежка загуба за партията на канцлера Ангела Меркел – Християндеморкатическия съюз, която регистрира сериозна загуба на доверието на германските граждани.

Съгласно предварителните официални данни в Баден-Вюртемберг управляващата до момента партия на „Зелените“ получава 30,03 % и 47 места в парламента, следвана от ХДС с 27 % с 42 мандата, „Алтернатива за Германия“ с 15,1 % (23 места), Свободна демократическа партия на Германия – 12,7 % (19 места)и „Левицата“ с 2,9 %. За постигане на абсолютно мнозинство в законодателния орган на провинцията обаче са необходими 70 места.
В Рейнланд-Пфлац изборите победи ГСДП, получавайки 36,2 % (40 места в парламента). ХДС набра 31,8 % (34 места), а дясната популистка партия „Алтернатива за Германия“ – 12,6 % (14 места). Парламентарното мнозинство тук се постига с 51 мандата, което социалдемократите няма да постигнат дори и след коалиция със „Зелените“, получили само шест места в местния законодателен орган.
Победа за ХДС беше регистрирана единствено в провинция Саксония-Анхалт, където партията на Меркел зае първото място благодарение на гласовете на 29,8 % от германските избиратели. Те осигуриха на центристката партия 30 места в парламента. На второ място в провинцията се нареди „Алтернатива за Германия“ с 24,2 % и 24 мандата. На трето място остана „Левицата“ (16,2 % и 17 мандата), следвана от ГСДП (10,06 % и 11 мандата). Необходимите места за осигуряване на парламентарно мнозинство тук са 52.
Право на участие в неделния вот имаха около 13 млн. души, или почти всеки пети избирател в Германия. Гласуването протече с изключително висока активност, която в Баден-Вюртемберг достигна 70,04 %, в Рейнланд-Пфалц – 70,08 %, а в Саксония-Анхалт – 61, 08 %. Основна тема в предизборните програми на конкуриращите се партии очаквано беше бежанската криза и политиката за справяне с последиците от нея.
Изненада поднесе антиимигрантската партия „Алтернатива за Германия“, която успя да преодолее ограничителната бариера от пет процента за влизане в парламента. Едва ли обаче тя ще попадне в бъдещите коалиции, тъй като политическите партии отхвърлят възможността за съвместна работа с партията на Фрауке Петри. Политолозите обаче констатират разпадане на досегашните политически комбинации, което създава многобройни перспективи за оформянето на облика на новите парламенти.
След като в неделя гласоподавателите в трите германски провинции отредиха на дясната популистка партия „Алтернатива за Германия“ мандати в регионалните парламенти, федералният министър на правосъдието Хайко Маас определи резултатите от проведения вот като заплаха за демокрацията. Според Маас политическият елит в лицето на германските партии трябва да се обедини и да свали маската на ръководената от Фрауке Петри „Алтернатива за Германия“. „Глупавите лозунги трябва да бъдат разобличени чрез фактически аргументи“, подчерта правосъдният министър на ФРГ. Тези, които използват бежанската криза като инструмент за политическо радикализиране, трябва да бъдат спрени с решителна реакция. „Борбата срещу ксенофобското преследване остава най-голямата задача за обществото и политиката. Мнозинството не бива повече да мълчи“, призова Маас.
На свой ред председателят на Християндемократическия съюз (ХДС) Петер Таубер побърза да изключи опциите за коалиция с десните популисти. „Ако се вгледате в ситуацията ще видите, че не може да става въпрос за съвместна работа между ХСД и „Алтернатива за Германия“, заяви пред медии тази сутрин германският политик. http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Германските избиратели наказаха Ангела Меркел (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди