изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:19 EEST
Розов пеликан умря от зелени грижи за 9 млн. лв    
Екология

Заради експресията си позволихме да заблудим читателя с нашето заглавие. Умрял е не един, а 39 розови пеликана. Смъртта им е настъпила в следствие на непрестаните грижи за щастлив живот положени от екоорганизациите предвождани от Тома Белев. 9 млн. лв. са отмъкнали от тези организации, за да уморят от грижи 39 пеликана, както ни разкриват колегите от бургаския сайт Флагман.



Над 9 млн. лв. - държавни пари и европейско финансиране, са потънали край Бургас за проекти, свързани с опазване на околната среда и защитените видове. Това съобщи сайтът „Флагман”. Журналистката Радостина Георгиева посочва четири големи проекта на екозащитници, с които са усвоени европейските милиони за екология, но няма видим резултат. Тези проекти засега са извън проверяваните от главния прокурор Сотир Цацаров, пише сайтът. Информацията в публикацията е проверена от сайтове, свързани с европроектите, обясни Радостина Георгиева.

Според данните в разстояние на 4 години, от 2010-а, „Българско дружество за защита на птиците” изпълнява проект за 1 775 006 евро - „Живот за Бургаските езера” към програма LIFE+ на ЕС за опазване на защитените видове пеликани край Атанасовското езеро и местността „Пода”. Дейностите по проекта включват изолиране на електрически стълбове и електропроводи в дължина 7,5 км, както и изграждане на изкуствени платформи за гнездене на редки и застрашени от изчезване видове птици, включително и за къдроглавия пеликан. И изведнъж шок - пеликаните в Атанасовското езеро започват масово да измират. 39 птици са намерени мъртви на 1 срещу 2 октомври 2015 г. под уж обезопасените далекопроводи.

Следващи проекти, за които се съобщава, са „Здраве за щастие” на стойност 85 461 лв., където партньори са „Българско дружество за защита на птиците” и три училища - в град Българово и в два квартала на Бургас - Победа и Сарафово. „Този път парите идват от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. И явно някой добре е знаел, че напишеш ли „ромска интеграция”, проектът ти е в кърпа вързан, защото Европа държи най-вече на това. Основната записана цел е „превенция на отпадането от училище чрез въвеждане на атрактивни извънкласни и извънучилищни дейности, насочени към здравното образование”, каквото и да означава това”, коментира журналистката. Тя споменава още два проекта - на „Зелени Балкани” - „Спешни мерки за възстановяване и консервация на видове и местообитания с европейска значимост в комплекса от защитени природни територии на Поморийското езеро”, финансиран със 778 872 лв. от Европейския фонд за регионално развитие на ЕС и държавния ни бюджет.

„Интересът им към Поморийското езеро започва от 1998 г. Оттогава досега те са реализирали няколко проекта, в които обаче има фрапиращо дублиране на едни и същи дейности. Това е забранено в Правилника за изразходване на безвъзмездните средства на ЕС, защото се счита за форма на измама и източване на пари”, пише авторката. Четвъртият проект е по програма LIFE за броене на птици в Атанасовското езеро. Проектът е за малко над 2,013,027.00 евро.  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Розов пеликан умря от зелени грижи за 9 млн. лв | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди