изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:20 EEST
Барак Обама пристигна на историческо посещение в Куба    
По света Американският президент Барак Обама пристигна в Куба на историческо тридневно посещение, кулминация на процеса на сближаване между САЩ и Куба, който започна преди повече от година, съобщиха световните агенции. Президентският самолет "Еър форс уан" се приземи на международното летище "Хосе Марти" в кубинската столица Хавана в, 16.18 часа местно време, предаде ДПА.

Президентът на САЩ е придружаван от първата дама Мишел Обама, двете им дъщери, Саша и Малия и майката на Мишел Обама, Мариан Робинсън. "Как си, Куба?" написа Обама на испански в Туитър, секунди след кацането на самолета в Хавана, предаде Франс прес. "Току-що кацнах, нямам търпение да се срещна и да чуя кубинците", добави той.

Усмихнат, президентът слезе по стълбичката под проливен дъжд, държейки чадър, заедно със съпругата си, последвани от Малия и Саша.

Семейство Обама беше посрещнато на летището от кубинския външен министър Бруно Родригес и други официални лица. Първата дама получи букет от бели цветя, а дъщерите й - розови цветя.

Веднага след пристигането си Обама се срещна със служители на посолството на САЩ в Хавана, но поради дъждовното време срещата се състоя не в посолството, а в хотел "Мелия Хавана", предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Това е историческа визита и историческа възможност", заяви президентът пред американските дипломати. Той припомни за първото посещение на американски президент в Куба, това на Келвин Кулидж през 1928 година. Тогава "президентът Кулидж дошъл на борда на боен кораб и му трябвали три дни, за да стигне до тук. На мен трябваха само три часа", добави Обама.

"Наличието на посолство на САЩ в Хавана означава, че ние можем по-ефективно да насърчаваме нашите ценности и интереси, и да разбираме по-добре" безпокойствата на кубинския народ, каза още президентът. Той изтъкна, че визитата му е "само първата стъпка" в новите отношения с Куба.

По-късно Обама и семейството му се разходиха пеша, под непреставащия дъжд, в историческия център на Хавана, придружавани от главния историк на столицата Еусебио Леал, съобщиха ТАСС и Асошиейтед прес. http://www.mediapool.bg


 


Сходни връзки

Барак Обама пристигна на историческо посещение в Куба | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди