изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:26 EEST
ЗАСИЛВАТ ОХРАНАТА В УЧИЛИЩАТА, ПОСТАВЯТ И ПАНИК БУТОНИ    
ОбразованиеМинистърът на образованието и науката Меглена Кунева разпореди на директорите на държавни училища и на началниците на регионалните инспекторати да вземат мерки за повишаване на сигурността на учениците и учителите. Причината е зачестилите случаи на  агресивно поведение на външни лица, в т. ч. и родители, които влизат свободно в училищните дворове и сгради. Един от случаите бе в петък в хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" в Добрич.

Министърът препоръчва да се изградят огради на училищните дворове там, където липсват и да се укрепят съществуващите. Според Кунева трябва да се осигури контролиран достъп на външни лица в училищните дворове в учебно време, а в извънучебно да не се допускат изобщо. Тя очаква да се създаде рестриктивен пропускателен режим в училищата. Тя изисква от директорите и инспекторатите срещи с охранителните фирми, за да се вземат мерки за подобряване на дейността им. В писмо до председателя на Националното сдружение на общините Даниел Панов министър Кунева изразява увереност, че общинските администрации в страната ще се включат с подобни мерки за засилване на сигурността в училищата и детските градини.
Министерството на образованието и науката ще отпусни 1 500 000 лева за гарантиране на сигурността в българските държавни училища. Това е заложено в проекта на националната програма „Достъпно и сигурно училище“, чието утвърждаване от Министерския съвет предстои. 500 000 лева са заложени за проекти, свързани с осигуряване на достъпна архитектурна среда. Въвеждането на новия модул „Сигурност“ се налага от необходимостта да се подкрепят държавните училища с финансов ресурс за закупуване на технически средства, които в максимална степен да подпомогнат организацията на охрана в сградите с учебен процес във връзка със зачестилите случаи на физическа агресия между ученици, родители и ученици, родители и учители, проблеми с наркоразпространението в и около училищата, както и ограничените финансови възможности на държавните училища. Целта е ефективен пропускателен режим в училищните сгради, по-добра организация на охрана чрез технически средства и подготвени охранители, по-добра комуникация между училищата и правоохранителните органи и ефективен контрол в случай на инциденти чрез възможност за преглед на записите от видеонаблюдение.
Проектите може да са свързани с изграждане на система за контрол на достъпа – чрез електронни карти или физически бариери – турникети, които обаче да са съобразени с изискванията за достъпна архитектурна среда. Министерството ще приема и проекти за изготвяне на сигнално-известителна система за охрана на сградата, покриваща рисковите зони, в това число минимум вход, изход и общите части на сградата, паник бутон за връзка с охранителна фирма. Очаква се по този модул в 35 училища да бъдат реализирани цялостно проектиране и изграждане на система за контрол на достъпа, сигнално-известителна система и система, осигуряваща наблюдение и запис чрез изнесено видеонаблюдение в специализиран център, в 14 училища – система за контрол на достъпа, в други 14 – монтиране на сигнално-известителна система и в 16 училища – на система за наблюдение и запис чрез изнесено видеонаблюдение в специализиран център. НДТ


 


Сходни връзки

ЗАСИЛВАТ ОХРАНАТА В УЧИЛИЩАТА, ПОСТАВЯТ И ПАНИК БУТОНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.26 секунди