изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:10 EEST
СТРАХ И МАЛОУМИЕ В НАЦИОНАЛНИЯ ЕФИР    
Коментари

Софиянци са като маносани мушката. Клюмнаха от страх, че терористи могат да ги взривят в района на хотел „Плиска”. Предупреждението дойде от Фейсбук профила на Държавния департамент на САЩ, което съветва американците да избягват градския транспорт в района на хотела. Скъпо платената журналистическа гилдия „озверя” да разпитва кметицата Фандъкова, главния секретар на МВР Костов, кого ли още не.



Нещата са много по-прости. Американците просто са си свършили работата, основавайки се на свое разследване, което по-късно бе лаконично споделено от посолството на САЩ в София.  Успокоението трябваше да дойде от българското Министерство на външните работи, защото то има специалните канали за връзка с посолството на САЩ, както и с Държавния департамент на САЩ. Външният ни министър Митов, който обича да бъде безкрайно компетентен и заедно с говорителката си Бетина Жотева да бъде достатъчно агресивен спрямо Русия и която и да е друга държава, разбира се – без Германия, Франция и Англия, бе задължен да се свърже с посланика на САЩ в България и да поиска реалистична информация за предупреждението. А Жотева трябваше да я огласи, защото САЩ са ни приятели, партньори и общо взето наставници на България в НАТО и Европейския съюз. И според същия Митов, ние нямаме основание да не им вярваме.

Далеч съм от убеждението, че дипломатическата и разузнавателна машина на САЩ в България просто ей така е решила да предупреди гражданите на САЩ да внимават в района на хотел „Плиска” и да не ползват там градския транспорт. При това в достъпния си за всички фейсбук профил. Успокоението, което ни се натрапва от т. нар. национални медии, трябваше да дойде пряко от Министерството на външните работи на България, а след това и от  столичния кмет и главния секретар на МВР. Пак поставихме каруцата пред конете. В този смисъл се съмнявам как софиянци, където има наши родители, деца и внуци, могат да се успокоят. Просто неконтролираното малоумие в националния ефир събуди и ще поддържа поне няколко дни страх от терористичен акт в района на хотел „Плиска”.

Добре е да се вслушваме по отношение и на сигурността в съветите на партньорите си, в случая САЩ, и да поднасяме информацията достатъчно умно, за да не всяваме паника, но и да заостряме вниманието на хиляди хора. Щом САЩ смятат, че има опасност за техните граждани в България, защото това предупреждение да не важи и за българските граждани, които са останали да живеят в родината си?

За мен грешката е в Министерството на външните работи на България, което трябваше да реагира светкавично и компетентно, защото в България има хиляди хора, които знаят английски език и се интересуват от информацията, която изнася Държавният департамент на САЩ.  Ако обаче връзката между институциите на САЩ и България не сработват, това вече е проблем, това е много голям проблем във времето на необявена война в държавите от Европейския съюз, в какъвто факт ни убеждават маститите български политици от няколко дни.

Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ

 


Сходни връзки

СТРАХ И МАЛОУМИЕ В НАЦИОНАЛНИЯ ЕФИР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди