изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:50 EEST
ПРОФ. ДЕВОРИНА ГАМАЛОВА С КОНЦЕРТ В БИБЛИОТЕКАТА    
Култура Концерт на проф. д-р Деворина Гамалова – цигулка, пиано и китара, организират регионална библиотека „Дора Габе” и Дневен център за възрастни хора с увреждания към „ЦПЗ д-р Петър Станчев”. Той ще се състои днес от 14 часа във фоайето на библиотеката.

Програмата включва: Бах -Сицилиано и Престо (цигулка), Д. Гамалова – “Сбогуване” (пиано), неизвестен автор – “Испанска балада” (китара), Де Файа – Испански танц (цигулка), Паганини – Каприз 13, Вивалди – “Пролет” – фрагмент (цигулка), Моцарт – “Малка нощна музика” - фрагмент (цигулка), Д. Гамалова – “Нощ” (песен с акомпанимент на китара), Бетховен – “Лунна соната” – фрагмент (пиано),  Д. Гамалова – “Вода” (песен по стихове на Р. Храски с акомпанимент на пиано), Д. Гамалова – “Щастието” (песен с акомпанимент на китара), Крайслер – “Прекрасният розмарин” (цигулка) и Речитатив и Скерцо (цигулка).
Деворина Гамалова учи изпълнителско и преподавателско майсторство в СМУ Русе, в Софийската ДМА, в Hochschule für Musik в Дрезден (цигулкова педагогика) и в RCM и GSMD в Лондон с Анелия Попова, Боян Лечев, Дора Бръчкова и Григорий Жислин. През 2002 завършва задочно второ висше в СУ София, а през 2008 г. получава степен „доктор на философските науки” (PhD) от University of West London.
Професионалната си кариера Деворина започва като концертмайстор на Симфоничен оркестър в Германия, след което се премества в Лондон, където се посвещава на изпълнителска и преподавателска дейност. Aсистира на Григорий Жислин до 2002 г. и сега преподава цигулка и виола в няколко Консерватории и Университети в Лондон (TrinityLConservatoire), Goldsmiths,  LCM) и Бирмингам (BConservatoire), както и на майсторски курсове в Европа и Азия.
Гамалова концертира като солистка и камерен изпълнител и има записи (CD, в радиото и телевизията) в редица страни в Европа и Азия, както и публикации на различни езици на нейни художествени и научни трудове и статии. Нейният най-нов диск (CD) с любими пиеси за цигулка и четири нейни транскрипции за виола (“Treasured Classics”) е публикуван от “Discovery Music & Vision” през 2015 г. От 1995-1998 г. е редовен изпълнител към създадената от Йехуди Менухин организация "Live Music Now", чиято мисия е да доведе концертната зала до хората в неравностойно положение. Това става любимата й дейност, която разпространява навсякъде, където гастролира, а от 2010 г. стартира и в България. Сред последните й отличия от конкурси и институции са „Кристална Лира” 2013 от Съюза на българските музикални и танцови дейци и през 2014 Грамота от Министерството на културата на РБ за "принос в популяризиране на българската култура по света".
Гамалова се занимава активно с изследователска, литературна, издателска и организационна дейност. Участва като партньор, помощник и артистичен ръководител в различни фестивали, конкурси и институции. Организира образователни концерти и лекции за важността и ползата на класическата музика. НДТ


 


Сходни връзки

ПРОФ. ДЕВОРИНА ГАМАЛОВА С КОНЦЕРТ В БИБЛИОТЕКАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди