изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 07:57 EEST
ПРИЕХА БЮДЖЕТНА ПРОГНОЗА ДО 2019 Г. ЗА ДОБРИЧ    
ЕкологияБюджетна прогноза за периода 2017-2019 година на постъпленията от местни приходи и на разходите за местни дейности прие на заседанието си вчера Общинският съвет в Добрич.  Прогнозата е разработена на база реална оценка и анализ на събираемостта им за няколко предходни години. Обърнато е особено внимание на постъпленията от нефинансови активи, като не се допуска  залагането на структурен дефицит. Местните приходи за 2015 г. са 16 592 533 лева, през 2016 г. са планирани 18 123 200 лева, през 2017  - 18 206 600 лева, през 2018 г. – 18 239 200 лева, а през 2019 г. – 18 334 800 лева.

Общинските съветници приеха и Отчет за изпълнение на дейностите, заложени в Общинската програма за управление на отпадъците 2015 – 2020 година и Актуализацията на Програмата за намаляване нивата на замърсителите в атмосферния въздух и достигане на установените норми за вредни вещества 2014  – 2017 година. От отчета става ясно, че в периода 2011 – 2015 г. Община град Добрич е изпълнила мерки за намаляване нивата на замърсителите в атмосферния въздух (и по-специално снижаване концентрациите на фините прахови частици). В резултат на това тенденциите по отношение на дните с превишения в средно дневните концентрации на ФПЧ10 през 2014г.  клонят към снижаване в сравнение с предходните няколко години. През 2015г. на пункта при ОУ “Хан Аспарух“ регистрираните дни с превишения в средно дневните концентрации на ФПЧ са 10 дни,  през четвъртото тримесечие на годината, само за сравнение през 2013г. тези дни са 20. Въпреки че през 2013 г. дните с превишени концентрации на ФПЧ не надминават нормативно допустимите, по указания на МОСВ Община град Добрич разработи нова програма за подобряване качеството на атмосферния въздух с период на действие 2014 – 2017 г.
От направения анализ за изпълнение на мерките в периода 2011 – 2013 г., е изведено заключението, че поставените цели са постигнати на 90%. Мерките от страна на Общината за 2015 г. са насочени към ограничаване на емисиите от битовото отопление и транспорта, намаляване съдържанието на общ суспендиран прах и ФПЧ в атмосферния въздух. За поддържане на постигнатото и  по-нататъшно подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на Община Добрич е необходимо да продължат усилията по прилагане на досегашните мерки - подобряване на някои от тях и прилагане на нови още по-ефективни в краткосрочен план
Няма драстични нарушения на концесионни договори отчете председателят на Комисията за контрол по изпълнение на сключените концесионни договори в Община град Добрич Герман Германов. Той посочи, че , като цяло, концесионерите изпълняват задълженията си по договорите и  няма сериозни нарушения. Там, където има пропуски или има забележки, на концесионерите са изпратени писма с покана пропуските да се отстранят. Повечето нарушения са свързани със застраховането на обектите на концесията, но става въпрос за периоди от няколко дни до един-два месеца. Г. Германов увери, че всички застраховки вече са подновени. Само един концесионер – на бившата болница Авицена, където сега се помещава частното езиково училище „Леонардо да Винчи”, има забавяния в плащането. Германов посочи обаче, че направената инвестиция е около 900 000 лева, при първоначално предвидени 300 000 лева и концесионерът не оспорва дължимото и наложените неустойки.
Според доклада на комисията, по концесионните договори на Община Добрич за 2015 г. са вложени 18 280,33 лева за ремонт и инвестиции, запазени са 206 постоянни и 27 сезонни работни места. За 2015 година са предвидени приходи в размер на 220 000 лева, събрани са приходи в размер на 284 459 лева. За 2016 година очакваните приходи са в размер на 250 000 лева. Това става ясно от отчет за концесионната дейност  в община Добрич, който ще бъде разгледан от Общинския съвет на заседанието му утре.
Утвърдени бяха нов ред и условията за финансиране на гражданските инициативи в полза на местната общност.  Става въпрос за малки проекти до 3 000 лева, като изискването е за 20 % собствен принос. Предвижда се авансово плащане от 70 % в 5-дневен срок от сключване на договора и окончателно плащане – 30 процента след изпълнение на проекта.
Общинският съветник Божанка Вуцова запита защо не е приета идеята с тези средства да се помага и за собственото участие на НПО-та, които са получили финансиране от друг източник и така да се надгражда. Зам.-кметът Росица Йорданова посочи, че целта на програмата е да се подпомагат по-малки НПО и да се активизира гражданската инициатива.
35 350 лева са постъпили в бюджета на Община Добрич от туристически данък през 2015 г., съобщи кметът Йордан Йорданов. Данните са от отчета на Програмата за развитие на туризма за м.г., за която бяха отделени 40 000 лева. Всички заложени дейности са финализирани успешно в рамките на 28 444 лева. Обновен е Коледният и Новогодишен базар чрез закупуване на светлинна украса. Туристическият продукт на общината е рекламиран в луксозно издание на Асоциацията на британските туристически агенции, списание „Туризъм и отдих", специализираните издания за „Ваканция и Спа Експо 2015" и „Лято 2015" и др.
Една година след приключване на проект „Пъстрото лице на Добруджа" е проведено изследване на въздействието на маркетинговите и рекламни дейности по него; отново са тиражирани рекламни материали, вкл. в метрото в София; пуснати са банери в туристическите сайтове www.nasamnatam.com и www.peika.bg; излъчвана е телевизионна рекламна кампания на български, английски и руски език. Представители на Общината са участвали на международните туристически изложения „Ваканция и Спа Експо" - София, ITB - Берлин и TTR - Букурещ.
В резултат на проведения активен маркетинг на туристическия продукт за Добрич, за период от една година туристите са се увеличили с 18%, с 11% е нараснала информираността и удовлетвореността им, с 2,5% са се повишили приходите от нощувки и с 1% - заетостта на легловата база извън традиционния сезон за региона.
Общинска програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби през 2016 година прие Общинският съвет. Средствата, необходими за финансиране на мерките по програмата в размер на 5 000 лева, се осигуряват от бюджета на общината за 2016 година.
Закрилата на деца с изявени дарби е система от мерки за насърчаване на творческите им заложби и финансовото им подпомагане и стимулиране чрез стипендии и специализирани образователни програми. Талантите могат да получат еднократно финансово подпомагане, стипендия, помощ за обучение в курсове по изкуства, наука или спорт, за участие в пленери, конкурси, олимпиади.
На заседанието на Общинския съвет днес бе обявено, че „Хиполенд” дарява 1000 лева на програмата. Управителят на магазина, който ще отвори врати на 1 май в новия комплекс на пл.”Тракийски”, е уведомил с писмо, че добавя сумата към фонда за подпомагане на деца с изявени дарби. Зам.-кметът д-р Емилия Баева заяви, че се надява да има и други дарители, които да помогнат на талантливите малки добричлии. НДТ


 


Сходни връзки

ПРИЕХА БЮДЖЕТНА ПРОГНОЗА ДО 2019 Г. ЗА ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди