изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:32 EEST
БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ ЩЕ НАБИРА СРЕДСТВА ЗА МЛАДЕЖ В БУДНА КОМА    
ОбществоБлаготворителен концерт за набиране на средства за 25-годишния Илко Панайотов, който е в будна кома, ще се проведе тази вечер от 18 часа в зала "Добротица". В подкрепа на младия мъж ще се представи фолклорен танцов клуб "Хорце" с главен художествен ръководител Севдалина Атанасова, концертът ще е със специалното участие на народната певица Галина Дурмушлийска. Благотворителната проява се организира от ФТК "Хорце", Община град Добрич и народно читалище "Йордан йовков-1870 година".



Илко Панайотов е здрав, силен мъж, висок 1.95 м. На 31 юли 2014 година обаче претърпява пътно-транспортно произшествие по пътя между Добрич и Силистра. Откаран е по спешност в болницата в Силистра, която е по-близко, и е приет веднага в Отделението по реанимация. Младият мъж е с тежка черепно-мозъчна травма и изпада в кома. В това състояние е близо 50 дни. След едномесечен престой в Силистра е транспортиран до болницата в Добрич и приет в Отделението по реанимация, където престоят му трае още два месеца. В МБАЛ в Добрич излиза от кома, но остава в будна такава, води се хронично вегетативно състояние, обяснява майка му Таня Желева.
Сега Илко е в инвалидна количка. Има контакт с него, вижда ни, познава ни, върти очите си, но само толкова, споделя Таня. Самата тя напуска работа, за да се грижи за сина си. Майката разказва, че според лекарите Илко много трудно ще се възстанови, защото увредите на мозъка му са големи. По думите й, спасението е само интензивна рехабилитация. "Рехабилитаторите в нашата държава, които могат да работят с пациенти в състоянието на Илко, се броят на пръсти", разказва Таня. Но не пропуска да отбележи, че имат постижения, и макар да не са големи все са нещо за тях. "Имам куража! На моменти го губя, но се вземам в ръце", споделя майката.
"Нашата държава не полага никакви грижи за такива пациенти. Те са изоставени", категорична е Таня Желева. В България няма място, където да бъдат настанени и лекувани хората в будна кома. Самата майка е била обучена от сестрите в болницата в Добрич как да се грижи са Илко. Всичко - рехабилитация, лекарства, консумативи се заплащат от близките на болния. Таня не работи, а Илко получава пенсия от 300 лева. На мястото на държавата идват близките и приятелите. Огромна помощ Илко получава от фирмата, в която е работил, както и от работодателите на майка си и баща си. Финансова подкрепа има от своите приятели, от колегите си футболни съдии, от фен клуба на "Левски". "Помощта е от всички хора в града, защото сме поставили касички на няколко места и в тях също се набират средства", разказва майката.
Надеждите на Таня Желева сега са свързани с Военноморската болница във Варна. След няколко дни - на 8 април, Илко ще бъде приет там, за да му бъдат правени процедури с барокамера и рехабилитация. В зависимост от това как ще се повлияе предстоят му ще е поне 10-ина дни. Говорила съм с други родители на деца в будна кома, има добри резултати от процедурите с барокамера, споделя майката. "Всичко сме пробвали за подобряване на състоянието на Илко. Търсим алтернативи и в Германия - отново за интензивна рехабилитация. Не сме спрели да се борим и ще продължим борбата", категорична е Таня. Тя е изключително благодарна на Севдалина Атанасова за благотворителния концерт, който организира в подкрепа на сина й. "Севдалина е решила клубът "Хорце" всяка година да прави по един благотворителен концерт за болно дете. Първият ще е за Илко. Изненадаха ме", споделя майката.
Илко Панайотов е завършил професионалната гимназия по туризъм "П. К. Яворов", работел е в частна фирма като продавач "Разносна търговия". Увлича се по футбола, фен е на "Левски", изявява се и като футболен съдия. В последната година преди инцидента тренираше много, може би и за това успя да оцелее, споделя майка му. И разказва, че не губи надежда - такава й дава последното ЕЕГ, правено през февруари. То показва, че има промяна в сравнение с година по-рано, "че има алфаритъм, че има будност, че Илко е започнал да излиза от будната кома", споделя Таня Желева. НДТ 

Дарителска сметка:
IBAN: BG85RZBB91551006555029
BIC: RZBBBGSF
Титуляр:
ILKO RADOMIROV PANAYOTOV
или Pay-Pal: tanita40@abv.bg
 


Сходни връзки

БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ ЩЕ НАБИРА СРЕДСТВА ЗА МЛАДЕЖ В БУДНА КОМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди