изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 05:28 EEST
Дойче веле: Гневно, но невъзмутимо - така Москва ще парира плановете на Пентагона в Източна Европа    
Коментари Русия ще даде “асиметричен отговор” на засилването на американското военно присъствие в Източна Европа. Москва не изглежда изненадана. Може би защото вече е реагирала на новата заплаха, коментира за Дойче веле Александър Гончаренко.

Гневна и все пак невъзмутима – така може да се обобщи руската реакция на решението на САЩ да разположи още една бронетанкова бригада в Източна Европа. Москва ще даде “асиметричен отговор”, заяви пред държавната руска телевизия постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко. Този отговор щял да бъде “максимално ефективен и не твърде скъп”, допълни той. И още: Русия няма да наблюдава пасивно засилването на американското военно присъствие в Европа.

Руското външно министерство и Министерството на отбраната не коментираха това изявление. В руските медии то също не е сред водещите теми.

На ротационен принцип
През тази седмица Пентагонът конкретизира предишните си планове. От февруари 2017 г. нова танкова бригада с 4200 войници, 250 танка и друго тежко военно оборудване ще бъде разположена на източния фланг на НАТО. Бронетанковата бригада ще функционира на ротационен принцип в различни източноевропейски страни. Засега не се посочва които точно ще са тези страни. Смяната ще се извършва на всеки девет месеца.

Като мотив за разполагането на тези сили Вашингтон посочи възпиране на “нова руска агресия”, подобна на тази в Украйна.
Фактът, че Москва реагира досега сравнително спокойно на тези американски планове, има едно просто обяснение, смята руският военен експерт Александър Голц. “Решението за тази танкова бригада беше взето още на срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г., а Русия вече реагира на това", посочва той и припомня, че Москва е обявила, че подготвя нови дивизии, които ще бъдат разположи в западните райони на Русия.

Преди няколко дни министърът на отбраната Сергей Шойгу потвърди, че Русия работи по разполагането на две нови дивизии на западната си граница. “НАТО разширява военния си потенциал в Европа, включително в непосредствена близост до нашите граници", посочи министърът.

От предишни изказвания на Шойгу по същата тема става ясно, че едната от бригадите ще бъде разположена в района на Смоленск на границата с Беларус.

Не е нова Студена война
Освен това руското министерство на отбраната обяви в началото на февруари, че ще възстанови Първа танкова армия, която беше разпусната през 1998 година. Тя ще действа в западните райони на Русия, а в състава ѝ ще влязат съществуващи дивизии и бригади, които ще бъдат реорганизирани и укрепени. Подобна стъпка била “логична”, след като САЩ и НАТО “следват все по-ясна стратегия на ограждане на Русия”, заяви тогава държавната осведомителна агенция РИА Новости. Възобновяването на танковата армия е част от руския отговор на засиленото американско присъствие в Източна Европа, смята Александър Голц.

Разширяването на американското военно присъствие по източния фланг на НАТО и подсилването на руските военни части по западните граници на страната обаче "в никакъв случай не е повторение на конфронтацията от времето на Студената война, когато многохилядни армии бяха изправени една срещу друга", посочва експертът. Според него, последните американски планове са подготовка да се реагира на евентуална "хибридна война", каквато Русия водеше при анексията на Крим. А при такъв конфликт числеността на частите и броят на танковете не са от първостепенно значение. http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Дойче веле: Гневно, но невъзмутимо - така Москва ще парира плановете на Пентагона в Източна Европа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди