изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:41 EEST
АРХ. БОЯН КОЛАРОВ: ДОБРИЧ СЕ НУЖДАЕ ОТ ЗЕЛЕН РЕГИСТЪР    
Екология „Днес започва Седмицата на гората и е повод да споменем един факт, който се знае отдавна, а именно – че Добрич няма добре структурирана визия за развитието на зелената си система“, каза пред журналисти зам.-кметът по устройство  на територията арх. Боян Коларов. Той посочи, че с този факт са се сблъскали в края на миналата седмица, когато от клуб „Майчина грижа“ са помолили Общината да определи място, където да засадят 20 дръвчета по своя програма.

„Оказа се много тежък проблем да намерим място, на което да бъдат засадени 20 дръвчета и това да не попречи на някакви бъдещи планове за развитието на града“, каза арх. Коларов. Той подчерта, че това, всъщност, е тежък проблем. От една страна, се знае, че трябва да има бъдещи планове за развитието на града, а от друга – тези планове ги няма. За сравнение той даде Варна, където от два месеца има зелен кадастър, в който е описано всяко дърво, всяка тревна площ. Всяко дърво има номер, под който е описан видът му, биологичното му състояние, евентуалната му възраст, времето, което му остава да доживее, състоянието на настилката около него.
В Седмицата на гората ние в Добрич можем да кажем, че градът е на път да се превърне в неконтролируема гора, защото от много години дърветата произвеждат прекрасен кислород с короните и листата си, а в същото време – разрушавайки тротоарите с кореновата си система, произвеждат ужасно много прах, който след това някой трябва да чисти и да плаща за това. Значи, трябва да измислим начин гората да не пречи на града и градът да има достатъчно гора, посочи още зам.-кметът.
Според него при наличието на Зелен регистър всички видове дървета ще бъдат подробно описани – по вид, качество и възраст. Подобен опис в момента има само за дърветата в Градския парк „Свети Георги”. Необходимо е да се предприемат мерки за създаването на такъв регистър, но това няма да е възможно тази година, тъй като е необходимо време за подготовка, нужно е да се осигури и финансиране, коментира арх. Боян Коларов. НДТ


 


Сходни връзки

АРХ. БОЯН КОЛАРОВ: ДОБРИЧ СЕ НУЖДАЕ ОТ ЗЕЛЕН РЕГИСТЪР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.66 секунди