изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:35 EEST
Руският "Безсмъртен полк" идва в 40 български града на 9 май    
По светаГражданската акция "Безсмъртен полк" в чест на победата във Великата отечествена война ще обхване тази година 40 града в България. В София - край Паметника на съветската армия, ще бъде вдигната мемориална стена с портрети на фронтоваци. Това съобщил щабът на акцията в сибирския град Томск, предаде ТАСС.

В България акцията "Безсмъртен полк" се състоя за пръв път миналата година в Стара Загора, Ботевград и Хасково. Сега географията на българския "Полк" се разширява и тази година хора с портрети на фронтоваци ще дефилират в над 40 града от тази страна, заявили представители на щаба.



Инициатори на акциите в България са Руските клубове от местната федерация "Съюз на съотечествениците", посочва ТАСС и цитира председателката на сдружението Марина Дадикозян: "За българския народ, както и за хората в Русия, Денят на Победата е свещена дата. И независимо че след влизането на България в ЕС 9 май бе обявен в страната за Ден на Европа, огромното мнозинство българи продължават да празнуват 9 май като Ден на Победата".

Акцията "Безсмъртен полк" се състоя за пръв път в Томск през 2012 г., а на следващата година обхвана вече 120 града. През 2014 г. портрети на роднини и близки - участници във войната, понесоха в шествия жители на 500 града в 7 страни. От 2015 г. акцията официално е общоруска. Гражданската инициатива бе подкрепена от активисти в редица страни, отбелязва агенцията, изброявайки държави от Европа, Азия и Америка, като споменава сред тях и България. Тази година в акцията "Безсмъртен полк" ще участват жители на над 20 страни, се казва в съобщението.

На сайта на акцията се води народен летопис, попълван от жители на Русия и други държави, които разказват за живота на свои роднини фронтоваци. Всеки ден се качват по няколкостотин нови истории; броят им почти е достигнал 300 000, добавя ТАСС. http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Руският "Безсмъртен полк" идва в 40 български града на 9 май | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.06 секунди