изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-10 @ 22:08 EEST
Последствия от дълбокото земетресение в Хиндукуш    
По светаИсламабад. В неделя стана мощно земетресение в планинските масиви на Хиндукуш – в афганистанската провинция Бадахшан, разположена между Таджикистан и Пакистан. Националният сеизмичен център на Пакистан обявява дълбоко земетресение в Хиндукуш с източник на около 236 км под земната повърхност и магнитуд 7.1, в неделя, 14:59 местно време.

Според Американската геоложка служба въз основа на 240 инструментални записа и според Евро-Средиземноморския сеизмологичен център въз основа на 818 регистрации, епицентърът на земетресението е в североизточен Афганистан, като двата епицентъра съвпадат в рамките на грешката, дълбочината на източника е 210-220 км и магнитудът - 6.6, обобщава Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).
Това мощно дълбоко земетресение атакува териториите на Пакистан и Афганистан – и от двете столици Исламабад и Кабул, разположени на около 300 км юг-югоизточно и, съответно, югозападно от епицентъра, – се съобщава за въздействия, които съответстват на оценка до VI-VII степен по 12-степенната скала за интензивност. Трусът оставя стреснати жителите на Кабул. Радио Пакистан съобщава за преживени силни сътресения в Пешавар, Читрал (без видими повреди, Ройтерс), Суат, Гилджит, Файсалабад и Лахор, главен град на провинция Пунджаб. Земетресението е усетено чак на 1000 км югоизточно от епицентъра, в столицата на Индия. Там, в Делхи, метрото било спряно за кратко. Трусът е усетен и в северни и северозападни инднийски щати Утаракханд, Джаму и Кашмир, Чандигар, Пенджаб, Химахал Прадеш, Раджастан.
Земетресението е усетено още в Таджикистан, където в Душанбе на 360 км северозападно от епицентъра интензивността е около V степен, като не са изключени сериозни повреди в районите, гранични с Афганистан и Пакистан; на 480 км в Киргизстан в Ош тя е над IV степен; в Ташкент, столицата на Узбекистан, намираща се на 600 км епицентрално разстояние сътресенията са от IV-V степен, но в по-бизкия град Андижан (на около 500 км) има сведения за сътресения с интензивност до VI степен; в Казахстан на около 690 км северозападно от епицентъра в град Шимкент земетресението е усетено слабо, с интензивност от III степен. В по-близките до епицентъра урбанистични територии на Пакистан, на разстояния между 180 и 260 км от епицентъра, нерядко въздействията достигат интензивност от VII степен. Там, без съмнение, има разрушения и от земетресението в неделя – 10 април, тъй като сградите, оцелели от земетресението с магнитуд 7.5 на 26 октомври 2015, което погуби и около 300 човешки живота, са значително отслабени от следващи трусове с магнитуд над 6 и от непрестанните валежи напоследък. Правителството на Ислямска република Афганистан оценява последствията и предприема съответни мерки. Веднага след земетресението Националният орган за спешна реакция при бедствия и аварии е в постоянен контакт с органите за действие при бедствия по места.
Днес, в понеделник, местните власти информират, че в провинция Кибер-Пактунква на северен Пакистан, макар да няма широко разпространени повреди, има петима загинали и 40 ранени. Съобщава се и за 75 повредени къщи в провинциите Кибер-Пактунква и Пунджаб. Селянин от северната планинска част на района Кашмир, живущ на 25 км от Читрал, съобщава че домът му е претърпял умерени повреди и че мнозинството външни стени на къщите в селото са повредени. Пояснява, че повечето домове в селото му са направени от кал и тухли. Магистралата, свързваща Пакистан и Китай, остава затворена за поне още седмица поради блокаж от свлачища, предизвикани от проливни дъждове и под влияние на земетръсните въздействия. За пострадалото население в Северен Пакистан са доставени 700 палатки, 800 завивки и 500 пакета храна. От Афганистан няма сведения за жертви до сутринта в понеделник.
Районът на Хиндукуш между Пакистан и Афганистан е сеизмично активен в резултат от сблъсъка между Индийската и Евразиатската континентални плочи. http://www.focus-news.net/


НА ПРОМОЦИОНАЛНИ ЦЕНИ ЛЕД ОСВЕТИТЕЛНИ ЛАМПИ И ТЕЛА В МАГАЗИНА И ОНЛАЙ МАГАЗИНА НА "LIGHT VISION"





ВСИЧКО НА ТЕМА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА ПО СВЕТА В МОМЕНТА

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА В БЪЛГАРИЯ

Земетресенията в Европа

Земетресенията в цeлrя свят с карта на GOOGLE

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ВЪВ ВРАНЧА, ПАНИКА В БЪЛГАРИЯ, СИЛНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ДО НОВА ГОДИНА

10-те най-силни земетресения от 1900 година насам

ВНИМАНИЕ! НАЙ-ОПАСНИТЕ ЗОНИ В БЪЛГАРИЯ!

В ЧЕРНО МОРЕ Е ВЪЗМОЖНО ЦУНАМИ, НО С ВИСОЧИНА НАЙ-МНОГО ДО 2 МЕТРА


 


Сходни връзки

Последствия от дълбокото земетресение в Хиндукуш | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди