изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:56 EEST
НОВО МЕНЮ ИМАТ ДЕТСКИТЕ ЯСЛИ    
НовиниОбщина Добрич въведе от вчера ново, пролетно меню, в детските ясли. Храните ще се приготвят по рецептурник с точно описание на грамажа и калориите. Овесени ядки, броколи, корнфлейкс, риба, телешко са сред са сред продуктите, включени в новото меню, в което се избягват тестени изделия, пържени ястия, захар и други висококалорични храни.
Децата ще похапват пай с пилешко месо, млечен кисел от банани, кекс със сирене, млечна супа със зърнени продукти и други здравословни ястия. Родителите могат да следят седмичните менюта онлайн.

Общината вече обяви, че ще въведе в детските градини и ясли и диетично хранене за децата със специфични хранителни потребности. Според проучване на кметската управа децата, които се нуждаят от специална листа, най-често проявяват алергия. За тях ще се предлагат хранителни продукти без алергени.
Менюто е по-разнообразно и здравословно, храните за малчуганите ще се приготвят по рецептурник с точно описание на грамажа и калориите, поясниха от местната управа. Според зам.-кмета по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева, целта на въвеждането на ново меню е да се избегнат захарните и тестените изделия, в същото време в хранителното разписание ще бъдат включени нови продукти, като например броколи и карфиол. Съвсем редуцирани са и пържените ястия.
Менюто е изготвено от технолозите в общинската администрация и е съгласувано с родителите, както и със специалисти по детски болести и диетика. Овесени ядки, броколи, корнфлейкс, риба и телешко са сред продуктите, включени в новото меню. Децата ще се хранят още и с пай с пилешко месо, тиквички с ориз, супа от риба със зеленчуци, плодова пита с овесени ядки, печена ябълка, огретен от карфиол, кюфтета на пара, а не пържени, мусака от спанак с ориз и др. Дневното хранене на малчуганите включва закуска, подкрепителна закуска от плод, обяд и следобедна закуска.
Четириседмичното меню е публикувано в официалния сайт на общината и родителите могат да се информират всеки ден за храненето на своите деца. Общината има намерение да въведе ново, здравословно меню и в детските градини. От местната управа припомнят, че преди няколко месеца в детските заведения е въведено диетично хранене за деца със специални хранителни потребности, които най-често страдат от алергия при определени храни с алергени. НДТ


 


Сходни връзки

НОВО МЕНЮ ИМАТ ДЕТСКИТЕ ЯСЛИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди