изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-11 @ 09:15 EEST
ТАЛАНТЛИВИ КИТАРИСТКИ С НАГРАДИ ОТ МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС    
КултураПрестижни отличия завоюваха две талантливи момичета от училището по изкуства СОУ "Свети Климент Охридски" на 20-ия международен конкурс за класическа китара "Академик Марин Големинов". Музикалната надпревара се проведе от 6 до 9 април в Кюстендил. Организатори са Министерството на културата, община Кюстендил, читалище "Братство", читалище "Пробуда" и "Европа директно Кюстендил", под патронажа на кмета на града Петър Паунов. Конкурсът е включен в Програмата за подпомагане на даровити деца в България на Министерството на културата. Участие взеха над 500 китаристи от България - София, Пловдив, Русе, Варна, Плевен, Шумен, Добрич и др. както и от Китай, Украйна, Сърбия, Косово, Македония, Полша и Унгария.


Отличия завоюваха Василена Христова - на 14 години, и Яна Обретенова - на 15 години. Преподавател по китара на двете момичета е Екатерина Велкова. Тя разказа, че конкурсът се провежда в два тура. В първия участниците представят задължителна програма с включена пиеса на български автор до 15 минути. Ако преминат във втори тур изпълняват свободна програма до 15 минути. Младите китаристи се състезават две категории - за музикални училища и музикални школи и паралелки, в тази категория попада СОУ "Св. Климент Охридски".
Василена Христова стана първа във втора възрастова група, а Яна Обретенова спечели второ място в пета група /без възрастови ограничения/, която е т. нар. Свободна сцена. "Изключително съм доволна от представянето им - сподели за НДТ Екатерина Велкова. - За мен е важно те самите да са удовлетворени - че положеният труд е възнаграден". От друга страна, според преподавателя, с участията в конкурси децата могат сами да преценят какво е нивото им на подготовка в сравнение в другите изпълнители.
В конкурса специална награда в пета група в категорията за музикални училища спечели Йоана Тихолова от Балчик. Тя е бивша възпитаничка на Екатерина Велкова в СОУ "Св. Климент Охридски", в момента е студентка в първи курс в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. НДТ
 


Сходни връзки

ТАЛАНТЛИВИ КИТАРИСТКИ С НАГРАДИ ОТ МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди