изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:53 EEST
ВАС ПОТВЪРДИ ИЗБОРА НА ЙОРДАН ЙОРДАНОВ ЗА КМЕТ    
Ред и сигурностС решение на Върховния административен съд бе оставено в сила решението на съда в Добрич, който потвърди избора на Йордан Йорданов за кмет на Добрич. Делото бе образувано по жалба от политическа партия ГЕРБ против решение на съда в Добрич, потвърдил решението на Общинската избирателна комисия за обявяване на резултатите от проведения на 1 ноември 2015 г. втори тур на изборите за кмет на община Добрич и за обявяване за избран за кмет на Община Добрич Йордан Тошков Йорданов, издигнат от коалиция “Реформаторски блок”.

Според партия ГЕРБ, решението е неправилно, тъй като има съществени нарушения. Посочва се, че съдът не е обсъдил възражението за направени множество поправки в протокола на СИК и не е извършил проверка на действителните бюлетини на всички СИК, въпреки, че са оспорени всички протоколи и е поискано повторно преброяване на всички действителни бюлетини. Друго твърдение на ПП ГЕРБ е, че съдът не е обсъдил констатираните разлики в броя на недействителните бюлетини отчетени от ОИК и тези при повторното преброяване в съдебно заседание, както и не е отчетен резултата от първия тур на изборите в отделни СИК като различен от установения при повторното преброяване. Излага, че съдът не е съобразил, че в чувалите за съхранение на бюлетините за избор на кмет от отделни секции, липсват такива, а се съдържат в чувалите за провеждане на референдум.
Според Върховна административна прокуратура, жалбата е неоснователна.
По отношение на проведения втория тур на изборите и извършения контрол за законосъобразност на решението на ОИК административният съд е извършил проверка на всички недействителни бюлетини, както и повторно преброяване на действителните бюлетини в отделни СИК, за които е установено, че се извършени поправки на протоколите. След обобщение на резултатите от повторното преброяване на недействителните бюлетини от втория тур на изборите за кмет, съдът обосновано е приел, че действителните гласове за кандидат № 1 Йордан Тошков Йорданов следва да бъдат увеличени с 8 гласа и да станат 11805 гласа, а действителните гласове за кандидат № 4 Детелина Кирилова Николова следва да бъдат увеличени с 5 гласа и да станат 11519 гласа, като е съобразил установените разлики в недействителните гласове, както и че на втория тур с най-много получени действителни гласове е кандидат №1 Йордан Тошков Йорданов, който е обявен за избран за кмет на община Добрич.
Решението не подлежи на обжалване. НДТ
 


Сходни връзки

ВАС ПОТВЪРДИ ИЗБОРА НА ЙОРДАН ЙОРДАНОВ ЗА КМЕТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди