изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:10 EEST
ИРЕНА СОКОЛОВА: БИЗНЕСЪТ ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ДИРЕКТНО ФИНАНСИРАНЕ ОТ БРЮКСЕЛ    
Интервюта Ирена Соколова е народен представител от ПП ГЕРБ:


-      Г-жо Соколова, доколко предишният програмен период беше успешен за бизнеса? Даде ли възможност за неговото развитие?

-      След предприсъединителния период първият програмен беше за нас един добър старт. Бяха направени големи стъпки за развитието  както на едрия, така и на малкия и средния бизнес. Бяха отчетени и доста пропуски и несъвършенства, както в администрирането, така и в самото прилагане на програмите т.е. бяха научени много уроци.

-      Кои бяха основните отчетени проблеми на първия програмен период?

-      Имаше тежки процедури по кандидатстване, имаше изключително тежък отчет след това - с много хартия и много промени по много изисквания към програмите Ad hoc, в движение. В началото липсваше добра информираност на бизнеса, за да стартира. Липсваха, в голяма степен, информационни кампании, не бяха създадени мрежи, каналите за информация не бяха разработени. Това ние го отчитаме, като управления наред, тъй като периодът обхвана няколко управления. Така че, за следващия програмен период заложихме едни по-различни условия. По думите и на вицепремиера Томислав Дончев, общо 92 процента са усвоени средства за предишния програмен период, но се предполага, че в бизнес средата усвоени са 80 процента от средствата.

-      Какво е предвидено за новия програмен период?

-      Това, което имаме като данни и като възможност за новия период, е първо – електронно кандидатстване, което е предвидено и е изключително улесняващо. Опростени са формулярите, по които се кандидатства, и по седемте програми. Програмата ИСУН 2020 дава възможност да се наблюдават директно всички отворени възможности и програми и да се кандидатства в момента, като, разбира се, се коригират, допълват несъвършенства и има възможност за корекции. Това, което правим и в момента със създаването на информационните кампании, отчетени като форуми и за самопомощ за кандидатстващите отделни институции, е един от т.нар. научени уроци, в които си дадохме сметка, че информационните кампании са най-важни.

-      Има ли възможност бизнесът за пряко финансиране с евросредства?

-      Да, и точно това показваме по време на организираните форуми „Възможности за пряко европейско финансиране пред бизнеса“, какъвто форум ще се проведе от 18 часа днес в Добрич. Няколко са програмите, особено при сдружаване на страни от Европейския съюз, както и със страни, извън ЕС. Затова и нашият консултант, който е с дългогодишен опит, ще представи и възможностите за финансиране на бизнеса с директно финансиране от Брюксел, които са изключително ценни заради осъществяването на контакти между отделните държави, членки на ЕС и такива, които не са членки на ЕС.

-      Има ли дейности, които са приоритетни?

-      Всички дейности могат да бъдат финансирани. Няма приоритетни. Бизнесът ни е важен в цялост. Той е система, която се саморегулира, като среда, и която се допълва и изгражда, така че да си помага. Администрацията е само платформата, върху която бизнесът расте.

-      Тези възможности важат ли и за селското стопанство?

-      Категорично. Знаете, че по отношение на селското стопанство работи и Програмата за развитие на селските райони, но не всички общини попадат в обхвата на ПРСР, там има други възможности с механизми за кандидатстване, така че е важно да се знаят всички възможни източници на средства.  НДТ

 


Сходни връзки

ИРЕНА СОКОЛОВА: БИЗНЕСЪТ ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ДИРЕКТНО ФИНАНСИРАНЕ ОТ БРЮКСЕЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди