изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:04 EEST
Китай изпробва ракета, която уплаши Америка /ВИДЕО/    
Китай Американски спътници са засекли изстрелването на междуконтиненталната балистична ракета "Дунфън-41". На фона на нарастващото напрежение в отношенията между Китай и САЩ във връзка с островите в Южнокитайско море, Пекин проведе успешни изпитания на ракета със свръх голям радиус, която може да пренася бойни глави на разстояние над 10 хиляди километра.

Китай проведе изпитания на междуконтинентална балистична ракета (МБР) "Дунфън-41", съобщи РИА Новости, като се позова на американския печат.
Според американските спецслужби новата китайска ракета с разделящи се бойни глави с индивидуално насочване може да пренесе от шест до десет бойни глави на разстояние над 10 хиляди километра. Това е достатъчно, за да достигне до всяка част от територията на САЩ за 30 минути.
Изпитанието на новата ракета съвпадна по време с визитата на високопоставен китайски генерал на един от спорните острови в Южнокитайско море. А само три дни след изстрелването военният министър на САЩ Аштън Картър посети авионосеца "Джон К. Стенис", навиращ се в същите тези води, отбелязва пресата в САЩ, цитирана от РИА Новости.

Изстрелването на ракетата е засечено от американските спътници. Източниците не посочват откъде е изстреляна ракетата. Предишния път такава ракета бе изстреляна на 5 декември 2015 г. от транспортен контейтер върху ЖП платформа.

За пръв път информация, че Китай разработва нова балистична ракета от трето поколение се появи през юли 2014 г., когато в САЩ бе публикуван "Доклад за тенденциите в развитието на въоръжените сили и сферите на безопасност". В него се казва, че КНР повишава нивото на въоръжението си и засилва военната подготовка, което представлява заплаха за Вашингтон.
Китай има разногласия със страните от региона - Япония, Виетнам и Филипините, за морските граници и зоните на отговорност в Южнокитайско и Източнокитайско море. КНР смята, че страни като Филипините и Виетнам съзнателно използват подкрепата на САЩ за ескалация на напрежението в региона.

През 2013 г. Филипините оспориха в Международния трибунал по морско право претенциите на Китай върху редица райони в Южнокитайско море, официален Пекин обаче категорично отхвърли възможността да се търси решение на подобни въпроси в международен арбитраж.  http://epicenter.bg

 


Сходни връзки

Китай изпробва ракета, която уплаши Америка /ВИДЕО/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.48 секунди