изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:38 EEST
ПРЕГЛЕД НА ЛАЗАРСКИ ГРУПИ В ОБЩИНА ТЕРВЕЛ - ДЕСЕТ ГОДИНИ СЛЕД ПЪРВОТО СИ ИЗДАНИЕ    
НовиниВ навечерието на Лазаровден през 2006-та година се състоя първият преглед на групи за лазарски песни и наричания от населените места на Община Тервел.






Целта на събитието бе да създаде повод за учителите и читалищните дейци от района да издирят и разучат с децата характерни за тервелско лазарски песни, обичаи, наричания.Резултатът бе много добър.Представени бяха лазарски обичаи от добруджа и русенско - автентични и много интересни, съпроводени с характерни аксесоари за украса на лазарските костюми.Лазарският  преглед бе създаден като "дамски" антипод на общинския преглед за коледарски групи и обичаи, който бе стартирал месеци по-рано - през декември 2005. И така - вече десет години, всяка пролет в навчерието на Лазаровден площадът в Тервел оживява от свежи детски личица, момичешки усмивки и пролетно настроение...
Малки лазарки, пременени в красиви народни носии, пяха и танцуваха на откритата градска сцена по време на XI -тото издание на общинския преглед на лазарските групи „Лазар ти иде, лазар ти шета“ в Тервел на 22 април. Лазаруването се отбелязва в деня на Св. Лазар – в съботата, 8 дни преди Великден. Той е един от най- красивите момински празници, посветен на обновяването на природата и възкресяването на живота. Още от древността, когато Човекът и Природата са живеели като едно цяло, възраждането на природата събужда земята за нов живот и дава послание за щедрост на Земята. В деня на празника лазарките обикалят селото в красиви празнични носии. Вярва се, че къща, в която са влезли лазарки, се счита за благословена и ще бъде много успешна и богата.
Участие в общинския празник взеха 12 групи от целодневните детски градини в Тервел, Жегларци и Безмер, читалищата в Безмер, Нова Камена, Каблешково, Зърнево, Коларци. Тази година желание да участват в надпяването проявиха и момичетата от група „Калина“ при Народно читалище „Хр. Смирненски“ в с. Сенокос, обл. Силистра. Момичетата имаха възможност да направят въстановка на благословии и ритуали на моминските празници, представиха познати и нечувани до момента лазарски песни. Децата от ЦДГ „Детелина“ в гр. Тервел изпълниха песните „Лаленце се люлее“, „Брала мома, Лазаре“ и танца „Малка мома“, учителките от ЦДГ „Здравец“ в Тервел и ЦДГ с. Жегларци бяха поготвили с момиченцата тематични танци, малките госпожици от с. Безмер представиха автентични и обработени песни, както и Лазарова молитва. ЦДГ „Първи юни“ в Тервел бе заложила на лазарски наричания и песни. В групата на по-големите – момичетата, които участват в читалищните и училищните групи, бяха заучили автентични песни, което е гаранция за съхранение и продължение на традициите, свързани с празника Лазаруване. Групата от читалището в Безмер представи  „Лазар се води“, „Славейчо льо“ и „Лазар се води“. Лазарките при читалището и училището в с. Нова Камена изпълни „На нова пазар, Лазаре“, „Вилай мома, Лазаре“ и „Лазар иде“. Село Каблешково отново се представи с две групи – малките момичета от началното училище и по-големите от групата от читалището. Те изпълниха „Мари моме, мъничка“ с буенек, „Мари бульо Кольовице“, „Тука мома найдохме“ и „Заспало е детенце“. Гостите от с. Сенокос направиха възстановка на част от провеждането на празника – с посрещането на лазарките от стопанката, изпълненията на танци и песни, даряването с пара и яйца. Лазарската група при читалището и училището в с. Зърнево направи впечатление с перфектната си подготовка и изпълнението на автентични песни за празника „Припаднала е тъмна мъгла“, „Вилай мома, Лазаре“ и „Елен-делен“. Отново изключително представяне направиха участниците от с. Коларци. Освен, че бяха заложили на представянето на малко познати песни „Сиви-бели гълъби“, „Спуснало слънце три люлки“ насочи вниманието на публиката към наближаващия личен ден Гергьовден. Заедно с големите момичета на сцената се представиха и двегодишните Дария и Стела, които успешно се включиха и в танца „Лазарки“. Изпълнението на групата бе под съпровод на гайдарджията Пламен Валериев, който е и кмет на с. Сърнец. Всички участници получиха грамота и парична награда, осигурени от Община Тервел.
Единадесетото издание на лазарския празник в Тервел бе втората проява от календара на традиционните пролетни празници на културата. Следващият акцент от афиша на Празниците е Гергьовден . Този празничен ден е определен за ден на гр.Тервел. Затова за него са предвидени три събития - празничен водосвет и курбан за петгодишнината на Храм  Св.Георги Победоносец (сутринта) , Общински празник на фолклора - през деня и концерт на Фолклорен Ансамбъл "Загоре" Ст.Загора - вечерта.
 


Сходни връзки

ПРЕГЛЕД НА ЛАЗАРСКИ ГРУПИ В ОБЩИНА ТЕРВЕЛ - ДЕСЕТ ГОДИНИ СЛЕД ПЪРВОТО СИ ИЗДАНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.24 секунди