изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:18 EEST
674 НАРУШЕНИЯ НА ТРУДОВОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ОТКРИХА ЗА МЕСЕЦ    
НовиниПрез март Инспекцията по труда в Добрич е извършила общо 133 проверки, в т.ч. 106 по програмите и мерките от годишния план за 2016 г. и 14 за проучване на жалби и сигнали от граждани.




По време на проверките са констатирани общо 674 нарушения на трудовото законодателство, в т.ч. 267 по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд и  407 по трудови правоотношения (55 по възникване на трудовите правоотношения, 31 по работното време, 54 по отпуските, 166 по заплащането на труда и др.). През месец март 2016 г. са установени 5 лица без писмени трудови договори или допуснати до работа преди да бъде изпратено уведомление  до НАП.
Като по-характерни нарушения констатирани по отношение на трудовите правоотношения през периода могат да бъдат посочени обичайно срещащите се са неначисляване и неизплащане на трудово възнаграждение съответстващо  на гарантираната от закона минимална работна заплата след 01.07.2015 г.; неизпълнение от страна на работодателите задължението си до 31.01.2016 г. да уведомят писмено всеки работник или служител за размера на платения годишен отпуск, който има право да ползва през календарната година, включително отложен или неизползван от предходни календарни години. Други нарушения са неначисляване и неизплащане на допълнителни възнаграждения за трудов стаж и професионален опит, за нощен, празничен и извънреден труд; липса на предварителни поименни графици за разпределение на работното време в обектите, в които се прилага сумирано изчисляване на работното време и др.; липса на задължителните  документи, които трябва да се съхраняват в обектите на контрол; липса на актуални измервания на показателите за електробезопасност и др.
На работодателите, допуснали нарушения на трудовото законодателство, са съставени 27 акта, от които 11 за нарушения на нормите по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд и 16 за нарушения по трудовите правоотношения. Всички актове са съставени на работодатели. Издадените наказателни постановления са 19 броя. Влезлите в сила наказателни постановления са 11 броя на стойност 5800 лева. НДТ
 


Сходни връзки

674 НАРУШЕНИЯ НА ТРУДОВОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ОТКРИХА ЗА МЕСЕЦ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди