изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-05-31 @ 08:25 EEST
Тъжна статистика: Всеки четвърти у нас е самотник    
Новини Държавата трябва да предприеме политика за оказване на грижи за възрастни и болни хора, препоръча д-р Богдан Богданов от Националния статистически институт. Изводът е на основата на мащабно проучване за регионалното и социално-икономическо развитие, информира БНР.

Над 25 % от домакинствата в страната са от един човек, което е изключително тревожна тенденция, категоричен е Богдан Богданов от националната статистика. Изводът е, че има необходимост от въвеждане на политики за полагане и грижи на старите болни самотници, а от друга страна е необходимостта от въвеждане на мерки и политики, които стопират възможността за отчуждаване на младите хора, което ги прави асоциални с всички отрицателни последици за тяхното развитие.

Тенденцията на застаряване на населението не изненадва никого, но според изследването, през 2020 година населението на България ще падне под 7 млн. души. Това ще се отрази тежко на пазара на труда и на издържането на хората, които са извън трудосопосбна възраст, допълни Йордан Калчев:
През 2005 г. на 100 илизащи от трудоспособна възарст влизаха 115, а през 2000 г. са били 124. Сега ние нямаме възпроизводство на работната сила и това е един сериозен проблем.

Любопитна тенденция е, че все повече нараства концентрацията на работна сила в големите центрове, но повечето хора избират да живеят в периферията им:
Близките части до градовете, до ядрата съзадават по-добри условия за живот. С развитието на пътната инфраструктура и т.н. могат вече по-лесно да се придвижват от местоживеенето до местоработата.

Това обаче води до редица нови проблеми - например, увеличава се замърсяването на периферните части. 
http://www.trud.bg
 


Сходни връзки

Тъжна статистика: Всеки четвърти у нас е самотник | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди