изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:33 EEST
ЕЛВИРА ПАСТЪРМАДЖИЕВА ТРИУМФИРА    
КултураНа 3 май в зала „Добрич” хор „Добруджански звуци” под ръководството на Елвира Пастърмаджиева и нейният екип триумфира с една сложна програма, посветена на 260-тодишнината от рождението на В. А. Моцарт. Бяха изпълнени арии и дуети из опери, хорови произведения и части из „Реквием” на Моцарт.

Спускането в тези дълбоки води на музикалното изкуство изисква не само кураж, но и сериозни познания в областта на хоровата литература. Това означава, че Елвира не си е губила времето в Консерваторията, или сега много работи за усвояването на нови и нови творби на Великите майстори. Най-вероятно и двете.
Като обръщам специално внимание на солистите на хора: Галина Великова, Галя Ованесян, Радослав Радев, Атанас Атанасов и Паско Ташев, на които изказвам моите лични адмирации, искам да кажа, че при други условия и обстоятелства те биха могли да се отдадат професионално на това поприще, като Галина Великова.
Колкото до хора, този „апарат”, като един изпълняваше невероятните крешченди и декрешченди, чрез верижното дишане, от ррр /пиано пианисимо/ до fff /форте фортисимо/ на фона на стабилна интонационна чистота, умело водещата Елвира постигна завиден триумф. Залата се пукаше по шефовете от тази монолитност на хора.
Чест й прави на Елвира Пастърмаджиева, че никога не забрави Захари Медникаров /за разлика от други, които си мислят, че историята на хоровото изкуство започва от тях/ и се покланя пред неговата памет.
Важен дял за този триумф на хора се пада и на диригента Миглена Пенева и на дългогодишния и опитен хормайстор Божана Тонева, която безрезервно дава своя квалифициран труд, както и на брилянтната Радостина Гроздева-Кръстева като клавирен съпровод.
Още веднъж – браво, Елрива! Искаме занапред да чуем и български творби!
Ахил КАРАМУЗОВ

 


Сходни връзки

ЕЛВИРА ПАСТЪРМАДЖИЕВА ТРИУМФИРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди