изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:50 EEST
ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ И СДРУЖЕНИЯ НА И ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ ГР. ДОБРИЧ    
ОбществоДнес 5 май Международен ден за протест на хората с увреждания, и вече като член на европейското семейство, България е държава без адекватна политика и практика спрямо хората с увреждания и семействата, отглеждащи деца с увреждания и тежки заболявания. Установената липса на чуваемост е основната причина за некачествената работа на политиците и институциите за постигане на реални условия за интеграция на хората с увреждания.


     Днес ние отново Ви напомняме за себе си, посочвайки слабите звена на системата  и деклариране на нашите искания, а именно:
1.    Да се предприеме спешна обществена дискусия и действия за изработване на нов и адекватен закон за интеграция на хората с увреждания, който да създава условия за решаване на най-важните проблеми и да реализира правата на хората с увреждания на работа, обучение, и реална социализация в обществото;
2.Да се върне  отнетата придобивка  за две безплатни пътувания с автобус на човека с увреждане ,както и на придружителя

3. Да се прекрати унизителната практика с финансовите подаяния във вид на петолевки предоставени „на калпак” от Съюзите на хората с увреждане  като изплащането  става  към  пенсийте.
4. Да се въведат равни условия за представителност на НПО на и за хора с увреждания, като се преустановят държавните субсидии за част от организациите,/някои наследени  от недемократичния период/, с претенции да представляват пред държавата определени съсловия в неравностойно положение. Така точно държавата държи в дискриминационна среда огромен брой  НПО на и за хора с увреждания.
5.Да се финансират програми облекчаващи хората с увреждания (Личен асистент, социален асистент, домашен помощник и др.

6. Да се продължи  работа по осигуряване на достъпна архитектурна среда до обществени  сгради училищата и детските заведения за възрастни и децата с двигателна недостатъчност.
7.Постепенно програмите  ,,Личен и Социален асистент да преминат в програма асистент ,,За независим живот” според опита  на Софийска и Варненска общини и други иновативни практики  като ,,Асистент на повикване”(  тук работодател е човека с увреждане,а не администратора).
8,Вече е време да се делигират средства във неправителствения сектор за управление на социалните услуги.
9. Общи стандарти и законодателство за осигуряване на пълен достъп до продукти и услуги на територията на ЕС.
10. Конкретни мерки, цели и задачи осигуряващи равнопоставеност в заетостта, чрез местни, национални и европейски политики.

05.05. 2016г
Гр.Добрич                                      1.Иван Тодоров-НПО „ХобиСклуб”
                                                        2.Олег Темелков-Сдружение на инвалидите „Надежда” 
                                                         3.Живко Бохоров-ТСО на слепите        


 


Сходни връзки

ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ И СДРУЖЕНИЯ НА И ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ ГР. ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди