изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:04 EEST
БЕЗ ИГРА НЯМА УЧЕНЕ, ТВЪРДИ ГАЯНЕ МИНАСЯН    
НовиниДискусия на тема "Естествено учене" се проведе в Добрич по инициатива на гражданският съвет на АБВ и неправителствената организация "Граждани в повече". На нея присъстваха зам.-кметът арх. Боян Коларов, директори на училища, учители, родители.




Лектор на форума бе Гаяне Минасян - съосновател на Националната мрежа на родителите.
Тя запознава участниците с изводите на редица изследователи и практици в областта на психологията, педагогическата наука и невронауката. Разработила е концепция за естественото учене, която представлява стратегия за развитие на човека, отхвърляща насилието, срама и унижението като методи, които се използват в днешното българско образование.
Естествено учене е концепция, която Гаяне Минасян е разработила след години работа в тази област и опита със своите две деца, както и от преводаческата дейност. „Исках да сложа на едно място нещата, които са в синхрон с жизнената сила на човека. Един от основните проблеми на конвенционалното образование е, че се пречи на децата да се развиват”, посочи тя. И подчерта, че често, мислейки за учене, се мисли за оценките, изпуска се процесът. Затова тя се е опитала да види образованието под друг ъгъл, изхождайки от това как се осъществява ученето в природата.  Анализът показва, че колкото е по-интелигентен един вид, то толкова по-малко инстинкти има той и усвоява опит от родителите си. „Играта е признак за по-висше развитие. Колкото по-висш е един вид, толкова по-дълго той играе. Когато отнемеш възможността на едно дете да играе, ти му спираш най-висшия природен механизъм за развитие. Човек е същество, което продължава да се учи до края на живота си, което означава, че човещ играе до края на живота си”, обясни Минасян. И добави, че, ако малките деца играят физически игри, то с възрастта човек играе с все по-трудни неща. Така, например, учените играят с идеи.
„При играта няма страх от резултата. Регламентираната игра не означава непременно, че играеш. Обратното на играта е да правиш това, което ти казват.  Начин, по който пречим на децата да играят, е като ги манипулираме спрямо нашите цели. Другият начин е да им забраним да играят. Важно е ученето да е игра, детето да изпробва роли без страх от резултата. Когато има страх от резултата, забавата свършва.
Всеки вид в играта си развива това умение, което е най-важно за неговото оцеляване. При човека специфичното е играта на въображението. Най-силната част на човек,която той развива в уникалните си игри, е въображението.
Важно е споделеното внимание. Именно то липсва в нашето училище, посочи Минасян. Според нея, друга грешка в конвенционалното образование, е фрагментирането, а не пакетното образование
„Без игра няма учене. Ако си под напрежение и страх, бързо забравяш наученото”, сподели лекторът. Според нея, играта е естествен начин на учене. НДТ
 


Сходни връзки

БЕЗ ИГРА НЯМА УЧЕНЕ, ТВЪРДИ ГАЯНЕ МИНАСЯН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди