изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:50 EEST
ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: ДОШЛО Е ВРЕМЕ ДА ОБЕДИНЯВАМЕ УСИЛИЯТА СИ И ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА    
НовиниМинистърът на правосъдието заяви пред журналисти в Добрич, че се надява антикорупционният закон да бъде приет

„Нямаме ранглиста. Считам, че голяма част от съдиите са независими“, каза пред журналисти в Добрич министърът на правосъдието Екатерина Захариева. Тя бе в града по повод официалното откриване на новата сграда на Административния съд в Добрич.
 „Аз съм убедена, че каквито и гаранции в закона да предвидим за независимост и безпристрастност, всичко идва от вътрешното убеждение на самия човек. И най-важното – от хората, които работят… Това, което се случва до момента с препитване по някакви въпроси е абсолютно неправилно, защото един съдия, особено, когато се повишава или премества, той е постановявал актове. И качеството на тези актове трябва да бъдат основата на оценката, която той получава и причините за преместването“, каза още министърът.
Тя посочи, че изводите, които си е направила след форума в Лондон, са, че най-после е дошло време за обединяване на усилията, така както преди една-две години ги обединихме, срещу тероризма, и за борбата с корупцията. „Борбата с корупцията е едно от най-важните неща. И факт е, че голямата корупция никога не остава в рамките на една държава. Тя винаги е транснационална. Например, търговският регистър в България е публичен от години. В Част от старите демокрации все още не е и те тепърва предприемат мерки. Но, без обединение на всичките държави, без гарантиране на факта, че парите от корупция ще бъдат отнемани и ще бъдат връщани в държавите, от които са откраднати, нищо няма да постигнем. Усилията трябва да бъдат обединени“, каза Екатерина Захариева.
Повдигнат е въпросът, особено от африканските държави, там, където има корупция, че парите изтичат в старите демокрации или други центрове на офшорни компании.
Министърът посочи, че в Лондон България е била поздравена за борбата с контрабандата. „Това изрично беше посочено, защото контрабандата е един от най-често срещаните корупционни престъпления. Това, което забелязах там, че всички най-после се обединяваме. И, ако преди години е било немислимо свободно да се споделят данните между държавите, но без това да се случи и службите абсолютно открито и без ревност да обменят информация между държавите няма как да се бори сама нито една държава“, каза още министърът.
Антикорупционният център ще обединява усилията на всички държави за борбата с корупция и за обмяна на данните. Ще бъде базиран в Лондон. Очаква се в рамките на следващата година да заработи.
По повод внесения от правителството антикорупционен закон, тя обясни, че като част от правителството, което го е внесло, тя със сигурност счита, че той е нужен.
„Така или иначе, един закон, независимо дали Законът за съдебната власт или новият антикорупционен закон сам по себе си не е гаранция, че корупцията ще бъде преборена. Но, той е изключително важна предпоставка да се съберат усилията на сега разпръснатите четири органа, които отговарят за това.
Проектозаконът не бе приет в една от комисиите, но в други бе приет. Това, че не е приет от комисията, не значи, че няма да бъде приет в зала и се надявам той да бъде приет в пленарна зала“, каза още министър Захариева. НДТ
 


Сходни връзки

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: ДОШЛО Е ВРЕМЕ ДА ОБЕДИНЯВАМЕ УСИЛИЯТА СИ И ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди