изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:53 EEST
„ДВОРЕЦА” – БАЛЧИК ПРЕДСТАВИ БЪЛГАРИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИ ПАНАИР НА ЗАМЪЦИТЕ    
Туризъм 1Държавен културен институт "Културен център "Двореца" взе участие във второто издание на Европейски панаир на замъците в румънския град Хунедоара. Той се организира от замък Корвин и Община Хунедоара.

От 25 участници, представени на тазгодишното издание, единственият участник от България бе ДКИ „КЦ „Двореца"- Балчик. „Двореца“ се представи с информационен щанд, на който посетителите получаваха флаери и други печатни материали, можеха да гледат видео или да проведат разговор с представителите на културния център, за да научат повече за историята и географското му разположение.
Във форума се представиха замъци от Румъния, Словения, Унгария, Полша.
С достатъчно на брой, интересни културни събития, организаторите на панаира се бяха погрижили участници и гости на замъка да не скучаят нито за миг, съобщиха от екипа на ДКИ „КЦ „Двореца”. Оттам благодарят на Иван Мандев – директор на ДТ „Йордан Йовков“, за мъжкия костюм, а на Галина Гавраилова художествен ръководител на Клуба за народни хора “Троп-Троп” – Балчик, за женския. „Без тяхното съдействие, участието ни не би било така колоритно“, посочиха от ДКИ „КЦ „Двореца“
Екипът на културния институт благодари и на Костин Тинка - директор на замък Корвин, за изключително топлото и специално отношение към българската делегация и за професионализма, с който беше организирано това, едва второто издание на един такъв мащабен културен форум.
Според официалната статистика, през тази година освен увеличения брой участници, въпреки дъждовния 14 май, броят на посетителите е бил близък до рекордния от 2016 г.
Очакванията на културния институт за следващия туристически сезон са свързани с нарастване броя не само на румънските, но и на словенските, унгарски туристи, дори и на полските туристи, които се включват във фестивала за първа година.
Панаирът се провежда в замъка „Корвин“ (Хуняди) или както още е известен като един от замъците на Дракула.
Замъкът Корвин е създаден от благородническия род Хуняди. През 14 век унгарският крал Жигмонд го подарява на Янош Хуняди Серб. Замъкът е реставриран в периода 1446-1453 г. от неговия внук Янош Хуняди.
Изграден е главно в готически стил, но има елементи и на ренесансовата архитектура. Има високи и здрави отбранителни кули, вътрешен двор и подвижен мост. Построен върху по-старо укрепление и върху скала над река Злащ, замъкът Хуняди е голяма и изпъкваща постройка с високи, оцветени в различни цветове покриви, кули, безбройни прозорци и украсени с каменна резба тераси.
Днешният вид на замъка е постигнат след огромен реставрационен проект, поет след катастрофален пожар и много десетилетия пълно занемаряване. Казват, че съвременните архитекти „са го създали според своята интерпретация за външния вид на голям готически замък“.
Смята се, че граф Влад Дракула е държан като затворник в замъка 7 години, след като пада от власт през 1462 година. През февруари 2007 г. замъкът е изследван за духове в британския паранормален сериал „Most Haunted Live!“ за 3-дневно разследване на духовете, за които се казва, че обитават замъка. Резултатите са неубедителни. НДТ




 


Сходни връзки

„ДВОРЕЦА” – БАЛЧИК ПРЕДСТАВИ БЪЛГАРИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИ ПАНАИР НА ЗАМЪЦИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.26 секунди