изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 06:52 EEST
Изложбата „Вазов и Сопот” бе открита в дом-паметника в Добрич    
НовиниИзложба от табла, както и вещи и книги на Вазов пред добричлии представи директорът на къщата-музей Иван Вазов в Сопот - Стефан Филчев. Той разказа, че настоящата къща е била възстановена със събрани от инициативен комитет 300 хил.- златни български лева, защото истинската родна къща на Патриарха на българската литература е изгоряла през 1877 г., а майка му баба Съба е била принудена да бяга. Къщата е възстановена по спомени на неговите близки.

Сред любопитните неща, които сподели Филчев бе за детето и младежа Вазов, като оказва се, че той далеч не е бил сред най-послушните и често майка му Съба Вазова го назидавала и наказвала за белите и пакостите, които правел. Независимо от това обаче малкия Иван бил и много ученолюбив, разказа още Филчев. Сред интересните документи, които гостуващата експозиция показва е и нотариалният акт за земята, на която е била и е възстановена родната къща на поета и писателя, която братята и сестрите на Вазов продават символично. В една от витринет ас показани книги на Вазов преведени на японски, китайски, индийски и други езици. Директорът на къща-музей Иван Вазов връчи на директора на РИМ Добрич кристала на вазовия музей. Д-р Кремена Митева подари на госта книги за Певеца на Добруджа - Йордан Йовков, в чийто литературен музей до края на юни може да се рагледа гостуващата експозиция от Сопот.
 


Сходни връзки

Изложбата „Вазов и Сопот” бе открита в дом-паметника в Добрич | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди