изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:37 EEST
РИСУВАН С ВЪГЛЕН ПОРТРЕТ НА НЕЛИ БОЖКОВА ДАРИ ХУДОЖНИКЪТ КАРАВАЛЬО    
НовиниПортрет на оперната прима Нели Божкова дарява на Добрич художникът Валентин Карапетров-Каравальо, който живее и твори в Германия.



Поводът е рожденият й ден, който беше вчера. Каравальо обяви дарението по време на среща със  зам.-кмета д-р Емилия Баева. Портретът е на Нели Божкова в ролята на Амнерис от операта "Аида" на Верди. Рисуван е с въглен преди около година и половина. Портретът е в два екземпляра. По волята на дарителя оригиналът ще бъде изложен в огледална зала "Нели Божкова", а копието ще се съхранява в Художествената галерия.
Аз бях един от редките свидетели и съучастник в живота на Нели Божкова, тъй като тя живя и работи в „Комише опер" в Берлин през 80-е години, където аз бях реквизитор, сподели пред журналисти Каравальо. Той разказа, че са се сприятелили много лесно и бързо с оперната певица и има много приятни спомени. Според твореца, в момента рисуването с въглен е актуална техника в сферата на графичното изкуство. Валентин Карапетров сподели, че художниците пренебрегват тази техника, но във въглена се крие невероятен потенциал. Художникът разказа, че посещава често Франкфуртския панаир на хартията, който се провежда всяка година. Там се предлагали различни видови въглен, произведени по различни технологии. Правели се експерименти на място и творецът можел веднага да усети дали предлаганото е това което търси или не. Валентин Карапетров-Каравальо успявал да намери най-качествените за него въглени. Портретът на Нели Божкова е рисуван с английски въглен.
Българската визита на Валентин Карапетров-Каравальо  е свързана и с дарение на още три портрета. Единият е в памет на художника Христо Господинов-Печката и творецът ще връчи на близките му. Каравальо ще изненада с портрети и колегите си Светлин Русев и Стоимен Стоилов. Трите творби също са рисувани с въглен. За мен това са елитарни личности, сподели творецът. Той допълни, че избира характерни по вид и по характер лица. НДТ
 


Сходни връзки

РИСУВАН С ВЪГЛЕН ПОРТРЕТ НА НЕЛИ БОЖКОВА ДАРИ ХУДОЖНИКЪТ КАРАВАЛЬО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.84 секунди