изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:11 EEST
МЗХ отказва да разреши сезонни работници на ДЗИ, учени отиват на полето    
НовиниДобруджанският земеделски институт – Генерал Тошево, има проблемът, свързан с работата, която предстои, алармира директорът му проф. Иван Киряков.



Той припомни, че миналата година бяха извършени съкращения и персоналът беше намален. Проблемът е, че сега няма разрешение за сезонни работници, а трябва да се заготвят семената. Трябва да се заготви посевен материал от 15 сорта обикновена пшеница. Щатът на института е 237, които обаче през следващите два месеца са плътно ангажирани, защото се прави селекция.
„Ние не сме лабораторни мишки. Ние работим на терен. С изключение на оранта, подготовката на площта, сеитбата и пръскането, всичко друго се извършва ръчно. Няма как да изкараме хора от науката, които са квалифицирани и да ги прехвърлил, за да правят заготовки. Както не могат да взема хора от науката да ги изпратя в животновъдството, където се работи нон стоп 365 дни в годината. „За мен е много странна тази информация, която излезе, как една госпожа от някакво министерство ходела да работи събота и неделя. Ние работим, събота, неделя, няма празник, няма делник. Когато дам на моите хора заплата по-голяма от тази, която им се полага по щат, нас ни дерат. Какво се получава в крайна сметка. Че трябва да накарам трактористите да подготвят справка за работата през събота и неделя, за да им платя десет бона ли?“, пита Иван Киряков.
Не достигат 15 души сезонни работници. Обяснението от МЗХ е, че няма бюджет, няма средства.
Ако тези бройки не бъдат отпуснати, вариантите са всичко да бъде оставено на полето или директорът да направи нарушение, след което бъде уволнен и подведен под съдебна отговорност. В рамките на 15 дни трябва да се приберат 10 000 декара и то качествено, защото това не е масов посевен, а за 1500-2000 тона посевен материал на цена 1000 лева за тон, посочи диреккторът. „Имам чувството, че няма разбиране. Аз приемам, че държавата, особено в публичната сфера няма достатъчно финансов ресурс. Но, когато едно предприятие може да носи пари, принадена стойност, и работи за развитието на държавата, за определяне на политиката на държавата, аз тук се гърча и давам обяснения защо ми е необходим временен работник в животновъдството. Трябва да си взема научните сътрудници и да ги вкарам в животновъдната ферма, където да са нощни доячи, да чистят.
Самият Киряков обясни, че не се страхува да се качи на трактора, тъй като в началото на кариерата си е бил и тракторист. „Не ме е срам, че като професор ще се кача на трактор. Още повече, че, когато съм вземал документ за тракторист, съм работил на същата тази техника, с която работим и в момента“, заяви проф. Киряков.
Той подчерта, че дори самите професори и доценти да не отидат в производството, то, когато екипите им отидат да заготвят семена или да гледат животните във фермата, те сами няма как да правят наука. Един селекционер тази година трябва да обработи 15 до 20 хиляди номера.

 


Сходни връзки

МЗХ отказва да разреши сезонни работници на ДЗИ, учени отиват на полето | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди