изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:35 EEST
Изплуваха нови скандални подробности за обира на века за над 2 млн. лв. в Хасково!    
НовиниПолицията в Хасково вече разследва версията, че вътрешен човек от пощата е помогнал на крадците. "Една от версиите действително е, че в престъплението е участвал и вътрешен човек", коментираха окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов и шефът на областната дирекция на МВР старши комисар Ангел Цанков. Двамата коментираха, че извършителите на грабежа са повече от трима.

Най-големият грабеж в историята на Хасково бе извършен тази сутрин в централната поща на града. Сградата се намира в непосредствена близост до съдебната палата. Като на кино бандите проникнали в сградата около 3 часа след полунощ в сряда и задигнали милиони левове. Това станало, след като във вторник касите били заредени за изплащането на пенсиите. По неофициална информация са задигнати 2 500 000 лева, пише "Марица".
 
Действията на грабителите са професионални и като по холивудски сценарий. Около 3 часа те срязали 2 от решетките на оградата откъм задния двор на улица  „Добруджа”. После разбили една от вратите, прекъснали електричеството, блокирали сензорите на алармената система и отстранили камерите. След това крадците зашеметили 50-годишния пазач Павел Севов и го завързали. Животът на охранителя не е в опасност.
 
Грабителите разбили сейф, 2 каси и прибрали парите в тях. При оттеглянето те разлели белина и разхвърляли подстригани коси, за да затруднят максимално криминалистите и следовото куче. Според запознати със случая обирджиите се измъкнали през друга задна врата и дори сменили патрона й.
 
Междувременно в районното за разпити бяха привикани за разпити лица от криминалния контингент. Според наши източници обаче самите грабители с от друг регион, но са получили подробна информация от човек, запознат детайлно със сградата, местоположението на охранителната техника, помещенията и обходният местоположението на дежурния пазач.
 
„Това означава, че въпросният човек е възможно въпросният човек да е или служител на пощата, бивш такъв или служител от охраната”, коментираха криминалисти.
Заради огледа централната поща остана затворена, а идващите да получат пенсиите си възрастни хора бяха връщани на входа.
„Без 1 лев останах, ама като не може днес, ще си ходя вкъщи и ще мирувам”, коментира възрастна пенсионерка и безропотно пое с бастунчето си към дома.
 
Нападнатият пазач Павел Севов лежал вързан близо час и половина, след като грабителите си тръгнали. Сигналът за обира бил подаден в дежурната част на полицията в 4,30 часа сутринта. Според близки до разследването тревогата вдигнал сменикът на Севов.
Старши комисар Ангел Цанков уточни, че нападнатият охранител не е успял да види нападателите си. „Пазачът не е бил заплашван с оръжие”, коментира още шефът на областната дирекция на МВР. „Интересно как за 90 минути на никого от дежурните в частния СОТ не е направило впечатление, че има проблеми с охранителната система в сградата на Областната пощенска станция”, коментираха служители на реда.
 
Предписания по отстраняване на нередности по сигурността в сградата на Областната пощенска станция е издал районен инспектор от полицейското управление. Това е станало доста преди грабежа, обясни вчера пред репортери старши комисар Цанков. Въпреки неофициалната информация, че камерите в сградата били неутрализирани шефът на ОД МВР намекна, че все пак има съхранени записи, които са иззети за разглеждане от разследващите. Официално бе съобщено, че централната поща в Хасково има сключени договори за охрана с 3 фирми.
 
„Нека хората бъдат спокойни, ще си получат пенсиите”, коментира ръководителят на Областната пощенска станция Въчка Иванова. Тя увери, че работата с клиенти ще бъде подновена още след обяд, веднага, след като приключат следствените действия в сградата. В 13,30 часа свободният достъп бе възстановен. Иванова допълни, че днес пенсиите ще си бъдат изплащани по график.

Последните големи обири в България – без насилие и с повече въображение

Последните големи обири и въоръжени грабежи на банки и пощенски клонове в България в повечето случаи са извършени без насилие над охранители и с въображение от страна на извършителите. Тихо, кротко, без много екшън и шум апашите прибират милиони.Показателен е днешният обир на пощенския клон в Хасково, който е извършен по стари и добре познати за разследващите методи, които обаче в повечето случаи вършат работа.

Накратко фактологията - извършителите влезели в пощенския клон, вързали охранителя и го заляли с белина. После демонтирали охранителните камери, взели близо 2 млн. лв. и отново разляли от препарата. После поръсили с коса, най-вероятно взета от фризьорски салон, и си тръгнали.

И разследващите, и апашите са наясно, че белината унищожава до голяма степен отпечатъците и биологичните следи. От друга страна извършителите вероятно са оставили някакви улики, но космите от различни хора ще успеят да заблудят криминалистите за дълъг период от време – поне докато изолират всички ДНК профили и стигнат до тези на обирджиите.

В конкретния случай, полицаите имат още няколко възможности за разкриване на извършителите – да разпитат свидетели или очвидци и да разчитат на записите от охранителните камери. Тъй като видеонаблюдението е било демонтирано, втората възможност отпада.

Единственият очевидец на случилото се е охранителят, който може да даде подробно описание на извършителите. Не е изключено и случайни минувачи да са забелязали нещо съмнително около пощенския клон или някой от служителите да е видял, че наоколо са се навъртали наблюдатели през последните седмици.

Вероятно групата е наблюдавала дълго време обекта и е знаела какви са мерките за сигурност. Разпитват се и собствениците на фризьорски салони в града, които вероятно са „заредили” обирджиите с косми – съзнателно или не.

Стандартна процедура е и да се проверяват настоящи или бивши служители на пощата, които да са помогнали на крадците. Те са наясно с разпределението на помещенията, обхвата на камерите и мерките за сигурност.

Факт е, че последните големи обири на пощенски клонове се правят именно заради пенсиите, които се раздават там. Престъпниците са наясно кога пристигат парите, на коя дата се раздават и как се зареждат клоновете. Наясно са също и че охраната не е особено надеждна, макар и в повечето случаи да е двойна – дежурен пазач и СОТ.

При СОТ, жива охрана и близост до полицията пощата в Стара Загора беше обрана в през май миналата година. Тогава обаче изчезнаха 18 колетни пратки на козметична компания. Взетите пакети не са били в полезрението на камерите, като и сигнало-охранителната техника не е сработила.

Последният по-голям успешен удар на пощенски клон беше през октомври 2012 г. Бандитът-моторист задигна всичките 23 000 лв., които били предвидени за изплащането на пенсии. Почеркът обаче е съвсем различен – обирджията бе един, с маска и мотор.

През последните години пестъпните групи насочват усилията си най-често към банкомати и по-рядко влизат в банкови клонове. Причината е, че устройствата са изнесени и наблюдението над тях се извършва от една камера и СОТ. Докато сотаджиите реагират, касата вече е отмъкната и може да бъде разбита на друго място. Най-често банкоматите се разбиват или се прави опит да се изтеглят с примка, завързана за камион или джип. После банкоматът се товари и се отваря на друго място.

Последният случай с по-различен подход към банкомат беше само преди седмици.На 22 май в Самоков крадци напълнили банкомата с леснозапалим газ и го взривили. Опитът, макар и по нов метод, не даде резултат и парите останаха в банкомата.

Крадците следят и инкасо автомобилите, които зареждат пощенските и банковите клонове. Последният по-сериозен удар беше в столичен мол посред бял ден. През февруари група мъже нападна инкасо автомобил на едно от нивата на паркинга на търговски център на бул. „Цариградско шосе“. Това е и последният случай, в който имаше стрелба по инкасото, но за щастие пострадали нямаше. Вероятно крадците са целели да спукат гумата на автомобила, а не да ранят шофьора. Тогава бяха откраднати около 400 000 лева, а колата, с която избягали нападателите бе открита изоставена близо до мола.

Банковите клонове стават обект на посегателство най-често през нощта или в почивните дни. Сред последните успешни удари на крадците беше обран клон на банка в Русе. Апашите се промъкнали през почивните дни и задигнали 220 000 лв. в различни валути от Пощенска банка.

В кв. „Изгрев” в Бургас също бе обран банков клон в края на януари – отново през нощта и без много шум. Нападателите направили дупка в гипскартона и влезли през магазин, който бил в ремонт.

Според експерти, мерките за сигурност в банковите и пощенските клонове не са особено надеждни. Причината е, че обикновено за жива охрана се наемат пенсионери или бивши служители на МВР. Те имат право на служебно оръжие и носят такова, но нямат право да го използват освен в краен случай т.е. когато има пряка заплаха за собствения им живот или този на служителите. Именно поради тази причина, макар и въоръжени, охранителите не реагират по време на грабеж.
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Изплуваха нови скандални подробности за обира на века за над 2 млн. лв. в Хасково! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди