изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:47 EEST
Добрич е домакин на Деветата среща на побратимените градове от България и Русия    
НовиниВ периода 28 и 29 юни 2016 г. град Добрич със съдействието на Каварна е домакин на Деветата среща на побратимените градове от България и Русия.


Срещата ще протече под мотото „Устойчиви, безопасни и жизнеспособни градове – рационални и загрижени общини“. Участниците ще дебатират актуалните проблеми на развитието на местното самоуправление в България и Русия. В специално организиран панел, градовете Ростов на Дон и Добрич ще представят добри практики в сферата на жилищната политика и създаването на комфортна среда за обитаване за гражданите. По темата за  промотиране на градовете като културно туристически дестинации, техни добри практики и инициативи ще презентират Каварна, Воронеж и Селятино. Отговори на въпросите как да развиваме устойчиво и да съхраним сътрудничеството между градовете си през годините ще дадат представители на Пазарджик и Клинци. Общият брой на участниците от побратимените български и руски градове е над 60. Във форума ще се включат и представители на дружества за приятелство между двете страни, НПО сектора, културни деятели и бизнесмени. Очаква се и на официална церемония да бъде преподписано Споразумението за побратимяване между градовете Елин Пелин и Наро-Фоминск, което датира от 1973 година. 
Градовете домакини са подготвили за участниците и специална съпътстваща програма- посещение на общински обекти реконструирани с външно финансиране, туристическа обиколка на Добрич, посещение на мидена ферма в Каварна.
Първата среща на побратимените градове от България и Русия е проведена на 21 и 22 април 1998 г. в к.к. Албена в рамките на тържествата по случай 120-та годишнина от Освобождението на България. В срещата участват гости от над 18 руски града, като с нея се слага началотона нов етап в отношенията между побратимените градове от двете страни. Подписано е рамково споразумение между НСОРБ и МАПГ за сътрудничество и за развитие на по-интензивни връзки между местните власти от България и Русия. На база споразумението вече над 18 години, продължават приятелските взаимоотношения и контактите между българските и руските градове, обмяната на добри практики и идеи, размяната на официални делегации, участието в празнични събития и мероприятия на града побратим.  По желание на градовете побратими, първоначалното решение срещите да се провеждат на всеки четири години е променено и понастоящем те се организират с домакинство на ротационен принцип на всеки две години. В резултат на сътрудничеството вече има създадени над 61 двойки побратимени градове, като техният брой продължава да се увеличава.
Петата среща на побратимените градове е проведена през 2008 година в Силистра, Шестата среща през 2010 г. в Серпухов. Домакини на Седмата среща и Осмата срещи през 2012 г. и 2014 г. са Шумен и Смоленск.
 


Сходни връзки

Добрич е домакин на Деветата среща на побратимените градове от България и Русия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди