изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:59 EEST
С РИТУАЛНО ЗАЖЪНВАНЕ И ВИСОКИ ДОБИВИ ОТКРИХА ЖЪТВАТА В ДОБРУДЖА    
НовиниВ нивите на ПТК „Карвуна“  Областният съвет на земеделските кооперации официално отри жътвената кампания в областта



„За българина и, особено за добруджанеца, откриването на жътвата на пшеницата е свят ден. Ден на почит на труда на земеделския производител“, сподели председателят на ПТК „Карвуна“ Милка Енева по време на официалното откриване на жътвената кампания в Добруджа, което се състоя вчера в нивите на кооперацията. То бе организирано от Областният съюз на земеделските кооперации „Добруджа".
„Душата на добруджанеца е широка и събира всички утрешни надежди, защото добруджанските поля поддържат живота и оцеляването на човека. Те са неговото минало, настояще и бъдеще. Добруджа е житницата на България и известна с плодородните земи и богати реколти. Затова и тази година си пожелавам да е едро житото, да има хляб на всяка трапеза“, каза Енева.
Гости на празника бяха областният управител Детелина Николова,  Явор Гечев – председател на Националния съюз на земеделските кооперации в България, Петър Николов, досегашен председател на съюза, Тодорка Макарова – директор на ОД „Земеделие“, Ивайло Йорданов – директор на ДФ „Земеделие“, Стилиян Маринов – председател на Областния съюз на земеделските кооперации „Добруджа“, Кирил Комитов – секретар на съюза, Славчо Христов – председател на Кооперативен съюз – Варна, кметове на населени места, земеделски производители, граждани.
Преди комбайните да навлязат в пшеничените масиви, свещеници отслужиха водосвет за здраве и берекет. С песен на уста жени от клуба на пенсионера и от читалището в града възпроизведоха обичая зажънване.
„Нека жътвата да е безаварийна, без пожари и високодобивна“, пожела Енева. Тя се обърна към първия пшеничен сноп с думите: „Тази година трудно те вдигам, догодина хич да не мога да те вдигна. И, след като по стара традиция, сложи пара в снопа пожела: „Колкото пари има в снопа, толкова среден добив да изкараме!“ Пожела на всички  земеделски производители успешна жътва, крепко здраве, високи добиви и пълни банкови сметки.
В приветствието си към земеделските производители Областният управител Детелина Николова отправи своите послания за богата реколта и благосклонно време за нейното прибиране. Изрази надежда за отлично качество на очакваните добиви и стабилни цени на пазара на зърнени култури. „С почит към раждащата и благословена добруджанска земя, пожелавам от сърце успешна жътва. Детелина Николова се обърна с пожеланието: „Бог да пази хляба на благословената българска земя!"
ПТК „Карвуна“ обработва 10 300 декара земеделска земя. Сподели, че изненадващо добивите тази година се очертава да са добри. Очаква 650-700 кг/дка. Кооперацията отглежда основно български сортове пшеница Енола и Корона, които са с високи хлебопекарни качества. Енола, по думите й, тази година се представя много – със среден добив от 610 кг/дка, а френските сортове дават над 700 кг/дка.
Зърното от сорта Енола е с много добри хлебопекарни качества, висок хектолитър, висок протеин, глутен. Обидно е обаче, че търговците предлагат много ниски изкупни цени,споделя председателят на кооперацията. По думите й, предлаганата цена в началото на жътвата е 260-270 лева за тон, което, според нея е обидна. Още повече, че тази година разходите за производство бяха много високи. Енева разчита високите добиви да компенсират ниските цени. В кооперацията работят 13 души. По време на жътва се наемат още няколко души. Рентите, които миналата година ПТК „Карвуна“ е дала, са 80 лева за декар. Какви ще са тази година обаче е много рано да се каже. Засега проблемите култури също се развиват добре, но опасенията са заради засушаването в района. НДТ

 


Сходни връзки

С РИТУАЛНО ЗАЖЪНВАНЕ И ВИСОКИ ДОБИВИ ОТКРИХА ЖЪТВАТА В ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди