изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:08 EEST
Обмен на добри практики за хората с увреждания    
НовиниНа 30 юни 2016 г., на посещение в Добрич бяха представители на научно-образователния център за практическа психология и психологична служба към Рязанския държавен университет „С. А. Есенин“ (Русия). 


Целта на посещението бе запознаване с опита на Община град Добрич в грижата за децата и възрастните хора с увреждания.
Директорката на центъра Елвира Самарина заедно с колегата си Наталия Баришова – директор на НПО за подкрепа на хора с увреждания „Навигатор на бъдещето“ посетиха Дневния център за възрастни с увреждания под ръководството на Албена Донева и Центъра за настаняване от семеен тип за деца с увреждания с директор Катя Лазарова.
По време на посещението гостите и домакините споделиха трудностите, които срещат в работата си, ценен професионален опит за проблемите, свързани с грижата и лечението на хората с увреждания и обмениха контакти. Руските гости останаха с много добри впечатления от посетените в Добрич институции, от състоянието на техните възпитаници и от ангажираността и сърдечността на персонала. Възхитени останаха от невероятните картини и сувенири, изработени от хората с увреждания.
„Едно плюс едно прави повече от две – това е девизът на нашия Център“, -  сподели Елвира Самарина. – „Това означава, че е много важно институциите, които работят в една и съща област да се обединяват, за да обменят опит, както и да работят тясно с родителите и близките на хората с увреждания“.  Изключително важно е за всички тях да разбират, че не са сами в справянето с проблемите си, че има хора, готови винаги не само да им окажат подкрепа и съдействие, но и да им дадат съвет и да ги научат как да го направят още по-добре. От голямо значение е и работата със заобикалящата хората с увреждания общност, тя трябва да бъде готова да ги приеме за равноправни членове и да се отнася с нужното внимание и грижа. 
В края на посещението си гостите отправиха покана към добричките институции да вземат участие в подготвяната от Научно-образователния център в град Рязан международна научна конференция „Денят на щъркела“, където да споделят ценния си опит със специалисти от същата област от Англия, Германия и Русия.
 


Сходни връзки

Обмен на добри практики за хората с увреждания | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди