изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:01 EEST
ЯВОР ГЕЧЕВ: ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ КООПЕРАЦИИ СЕ РАЗВИВАТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ДОБРЕ    
Земеделие„Очаквам нелоша реколта. Не рекордна, но добра”, заяви пред НДТ новият председател на Националния съюз на земеделските кооперации в България Явор Гечев.

Той посочи, че в повечето райони на България нещата са така. „Надявам се, това да компенсира ниските стартови цени. Надявам се да не падат повече, защото тази година преходният остатък от зърно в света е доста сериозен. В България също. Но, в крайна сметка това е световен пазар. Реколтите в конкурентните ни страни също са добри”, каза още той.
Надеждите са високите добиви да помогнат на българските земеделски производители, на кооперациите, защото иначе картината не е много приятна, подчерта Гечев. Като цени, и като реколта, той очаква една средна година.
„Надявам се, да няма стресова ситуация при изкупуването на пшеницата и при цените, защото това няма да е много приятно. Свидетели сме тази година на сериозни разходи за производството. Ако цените в световен мащаб продължат да падат, няма да е много приятно. Но, тази година се надявам наистина да е добра”, каза Явор Гечев.
На въпрос дали ако цените продължават да падат или няма движение, съюзът ще реагира, той обясни, че декларациите в случая не вършат работа. „Единственото, което може да се направи, е да се използват зърнобазите и да има по-голяма конкуренция на хората, които изкупуват пшеницата. Истината е, че друго по отношение на изкупните цени няма кой знае какво да се направи. Особено при този пазар на пшеницата, който наистина е световен”, допълни той. Но, уточни, че, ако се забележат големи аномалии между световните борсови цени и изкупните цени у нас, Националният съюз ще реагира.
„Но, засега такъв прецедент няма. Не се е случвало през последните 5-6 години. Затова си мисля, че нещата в тази посока ще са добре. Дай Боже, цените наистина да са добри. А, реколтата ще е добра”, допълни Гечев.
Той посочи, че България има едни от най-добрите кооперации. 900 кооперации обработват над 12 процента от цялата земя. Има и много сериозни, много стабилни кооперации. Голяма част от тях са пазарно ориентирани, добре структурирани.
Един от основните проблеми на кооперациите са кадрите. Все по-сложната администрация. На един земеделски производител не му е работата да е юрист, да тълкува законите, да е счетоводител, да е експерт по еврофондове и всички такива неща, каза Гечев. Затова съюзът ще направи звено, което да подпомага земеделските кооперации, да има на кого да се обадят, кого да питат за съвет – хора, които имат рутината и опита да им помагат.
„Иначе земеделските кооперации у нас се развиват изключително добре. Това е изключително голяма химера, че кооперациите не са добре ориентирани пазарно земеделски стопани. В България има невероятни кооперации и тези в Добруджа го доказват. В огромна част от държавата е така”, каза още Явор Гечев. НДТ


 


Сходни връзки

ЯВОР ГЕЧЕВ: ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ КООПЕРАЦИИ СЕ РАЗВИВАТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ДОБРЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди