изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:38 EEST
СТОПАНКАТА НА СВЕТИЛИЩЕТО    
Интервюта Невяна Филипова е родом от Великотърновско. От 1971 година живее в нашия край. По професия е медицински фелдшер, работила е 30 години в Поликлиниката в Албена. Веднага след пенсионирането си става уредник в Текето край балчишкото село Оброчище. С много любов и топлина тя разказва на посетителите за това свято място. Г-жа Филипова бе любезна да разкаже за чудесата, за енергията и лечебната сила на Текето специално за читателите на в. "Нова добруджанска трибуна"



- Г-жо Филипова, бихте ли разказали какво представлява Текето? Кога е възникнало?

- Това е един невероятен енергиен център. Първи тук са били траките, имало е тракийско светилище. Върху основите му сега е беседката. От стари времена хората са идвали тук да се лекуват и да използват енергията на това място. Когато са били римляните - 3-4 век, имало голям манастир на свети Атанасий Велики. И за това християните казват - манастирът "Свети Атанасий", а казалбашите - текето Ак Язълъ баба. Тези казалбаши идват доста по-късно - в началото на 15 век, от древната държава Персия. Те не са турци, а са тюрки. Тяхната религия е три в едно - езически, християнски и мюсюлмански обичаи. Те казват: Господ Бог е един, само го наричаме с различни имена. И не е необходимо хората да се карат на верска основа, просто трябва да бъдем добри и да си помагаме. Те са софи. Наричат се още алиани по името на Али, който е племенник, а по-късно зет на пророка Мохамед. Самият той е софи и е създал шиизма, по-толерантния клон в исляма. Те палят свещи, почитат огъня. Техните жени не си забулват лицата, празнуват много християнски празници, но и байрамите. В това светилище влизат хора от всички религии. Навремето тук са правили курбани в навечерието на празника, който е бил на 15 май - летния Атанасов ден. Идвали от вечерта с песни и танци, общували тук. На другия ден ставали, готвели курбаните. Влизали вътре и си слагали ръката в енергийния отвор, който се намира на самия гроб.



- Кой е положен в гробницата?

- Не се знае кой точно е положен тук. Според казалбашите - техният светец Ак Язълъ баба. Но той бил дребен на ръст, а гробът е 4.25 метра. Християнската легенда е, че е на един Атанасий, който се влюбил в турска девойка и били обезглавени. Него го положили в гроба, а девойката била погребана навън в градината. Според последните исторически изследвания най-вероятно последният погребан тук в 1444 година е Владислав Варненчик. Той е бил едър на ръст, бил е обезглавен и главата му наистина е взета за Цариград, но пък битката е била съвсем наблизо, на 4-5 километра от тук. Обикновено в такива светилища погребението не е едно, те са на различни нива, различни погребения.

- Разкажете малко повече за енергията в това светилище?
- Енергията тук е измервана от различни радиестезисти. Казват, че е много добра, много мека енергия, която лесно се приема от хората. Има момиче, което прогледало, момче, което е проговорило. Костно-ставни заболявания, алергии, ракови болести се повлияват. Пак казвам - енергията е тук. И ако човек вярва нещата се случват. За да идват от древни времена хората тук да се лекуват значи има нещо в това място. Освен това много бебенца са се родили на семейства, на които лекарите са казвали, че категорично не могат да имат деца, никога. Такова понятие - никога, няма. Може би с вярата, с енергията, с това, което сме им говорили и сме ги успокоили, но нещата са се получили. Как да Ви кажа, това е невероятно щастие - когато едно семейство дълги години не е имало рожба да се сдобие с такава.

- Идват ли след това щастливите родители отново тук?
- Идват. Скоро дойде едно семейство, детето им е на осем години вече, във втори клас. Аз съм много щастлива, когато дойдат с детето на ръце. Защото всъщност това е отплатата за нас. Тук не можеш да бъдеш един администратор само и да посрещаш хората. Трябва да можеш да успееш да ги успокоиш, да им помогнеш с нещо, за да приемат енергията. И вярата. Както Ви казах, тук енергията е невероятна. А повечето от болестите са на енергийна основа. И когато вярата и енергията на човека се възстановят нещата се случват. Леля Ванга преди да почине е говорила за това място. Казала: Вие ходите надалеко да го търсите, ставаше въпрос за Кръстова гора, енергийното място е при вас. Самият факт, че хората идват тук и се чувстват добре, говори, че има нещо в това място. Навремето турският пътешественик Евлия Челеби е минал от тук през 1652 година. Легендата казва, че бил много болен. Но като си сложил ръката и стигнал до входа видял, че има нещо в това място. Останал по-продължително време и описал подборно мястото - как е изглеждало, било много красиво. В имарета, там където се посрещали гостите, имало шадраван с течаща вода, полилей с 300 кандила. И той бил много учуден как този покрив даже една греда не го подпирала, а в същото време на него висял този полилей. Факт е, че това място от древни вречена е използвано за лечение. Знаете, в България има доста такива места. Тук наистина се случват чудеса. Много е интересно, че ако човекът има нужда от това място той го сънува, без да знае за него. Имам няколко такива случая. Намират го и нещата се случват.

- Чудо се е случило и с Вас преди години.
- Да, и на мен ми се случи чудо. Тогава аз реших, че неслучайно съм тук, защото няма случайни неща. Човек е дошъл с някаква мисия на земята и най-вероятно моята е да помагам на хората - както в медицината, така и на това място. На 23 август 2009 година върху мен падна 30-килограмово парче олово, от 10 метра, директно върху главата ми. По силата на физическите закони трябваше травмата да е огромна, необратима. Но нищо такова не ми се случи. На 5 август същата година имаше много силно земетресение в Шабла и вероятно нещо се е откъснало от там. И в един ясен, слънчев ден се стовари върху мен. Но след два дни нямаше следа от този удар, който получих.

- Какви сгради има в момента на това свято място, какво могат да видят посетителите?
- Когато дойдат хората тук могат да видят тюрбето, гроба, който е огромен. Има един отвор, в който се слага ръката. Там е концентрирана някаква енергия. Ръката се дължи около минутка. После се правят три кръга около гроба, обратно на часовниковата стрелка, така се движи енергията. Сградите са седемстенници. Седем стени, седем прозореца. Стената е дебела 98 сантиметра, което е кратно на седем. А седмицата какво е - божественото число. За седем дни Господ Бог е създал света, дните на седмицата, тоновете на гамата, цветовете на дъгата. На седем години става пълна обмяна на клетките в човешкия организъм. Всички числа са енергия, но седмицата е божественото число. И сградите са строени по древен тракийски способ. Камъните са споявани с разтопено олово. Улеи е имало в камъните, наливат оловото, слагат камъка отгоре и става едно невероятно сцепление. Когато има катаклизми сградата се огъва, не се чупи. Но оловото има още едно, по-важно значение - антирадиационно. Ако човек влезе в такава сграда той влиза в едно абсолютно защитено пространство от всякакви лоши енергии. Другата сграда е имарета или готварницата. Там са готвели за себе си и за гостите. Те са имали право да остават три дни без да заплащат. Но на четвъртия ден на някого не му се тръгвало. Тогава вземали обувките, обръщали ги с върховете към входа и казвали: Вашето време изтече. Тази сграда е също седемстенник. Има огромно огнище, на което са готвели. В двете сгради има невероятна акустика. Защото ритуалите на казалбашите са с много мелодични песни. Те са свирили със сас, което е прототип на прабългарската тамбура. В тези светилища може да влезе всеки, който е почувствал нужда - да дойде и да се зареди с тази добра енергия. Тук имаме едно дърво - черница, което не можем да определим точно на колко години е, но на не по-малко от 4-вековно. Ние го наричаме дърво-желание. Поверието е такова, че ако си положиш ръката и си пожелаеш нещо, с вяра, истинско нещо, то се сбъдва. Петър Дънов е написал за енергиен лъч, който тръгва от Хималаите, от Шамбала, минава над Калиакра, над нас, над хълма насреща, който се казва Кара тепе, Черна планина, и отива за Стоунхендж, Англия. Оказва се, че селото на Петър Дънов - Николаевка, Варнанско, се намира зад хълма под лъча. И може би това също оказва влияние върху енергията, която се намира тук.

- Посещавано ли е Текето от туристи? Какви хора и от къде идват тук?
- Има много голям интерес. Всъщност българите по-малко знаеха отначало за това светилище. Но направиха се доста филми, репортажи и сега идват много хора. Идват и чужденци, защото във всички туристически каталози е оказано - Арат теке е написано. Особено руснаците идват и търсят много това место. Но идват всякакви чужденци - и французи, германци, англичани, от Турция. Някъде над 5 000 туристи годишно.

- Табели сочат, че Текето е включено в европейски проект. Какви подобрения са направени по него?
- Да, до октомври м. г. се извършваха дейности. Имарета беше полуразрушена, без покрив. Направи й се покрив, затвори се сградата. Нарисуваха се отново фреските в тюрбето, върху старите, нищо не се е изменило. Покривът се смени, защото имаше течове. Това беше по проект, финансиран с европейски средства. Дейностите бяха реализирани благодарение на кмета на Балчик Николай Ангелов. По проекта се построи и туристическият център.

- Какво бихте казали в заключение?
- В заключение бих искала да кажа, че трябва да бъдем добри наистина и да си помагаме. Защото всичко се купува с пари, само здраве - не. И не бива никого да мразим. Защото омразата е лошо чувства. Тя унищожава човека. Просто трябва да се обичаме и да си помагаме.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

СТОПАНКАТА НА СВЕТИЛИЩЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди