изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:33 EEST
"НЕПОЗНАТИТЕ" РАЗКАЗВА ЗА ОПЕРНАТА ДИВА ОТ ДОБРИЧ СВЕТЛА ВАСИЛЕВА    
Новини Пласидо Доминго и Васко Василев споделят за приятелството си с талантливата добричлийка


„Може би, не съм много амбициозна, но съм максималист. Аз съм много критична. И още по-самокритична”, казва за себе си оперната прима Светла Василева, извървяла пътя от Добрич на световните оперни сцени пред Георги Тошев в предаването на bTV „НепознатиТЕ”.
През лятото отново ще бъде показано най-доброто от научнопопулярната поредица, включително и разказа за талантливата оперна певица от Добрич.
Тя е разностранен артист, който се чувства комфортно и на концертния подиум, и на оперната сцена. Тя е пяла в най-елитните оперни театри на всички континенти под диригентството на имена като Рикардо Мути, Зубин Мета и Лорин Маазел. Въпреки че световната й кариера започва още в средата на 90-те,  Светла пя на българска сцена едва през 2013 г.
„За мен, като певица, важното не е било дали ще чуят за мен повече хора, а какво ще чуят за мен. Това, което до този момент ми се е предлагало в България, не съм го оценявала като достатъчно добро ниво или пък не съм имала възможност, защото е било в период, в който аз съм била заета”, обяснява певицата.
През 2013 година предложението идва от много близък приятел и колега – Васко Василев, който кани Светла на концерта си в София като специален гост.
„Аз я обожавам и ние сме приятели. За мен е много натурално да сме на сцена, ние се забавляваме, което се случва с малко артисти. Тя е разчупена на сцената, с нея можеш да се шегуваш, да импровизираш. Тя е само оперна певица в клишето за такава, но минава и към широката публика”, споделя Васко Василев.
За него Светла казва, че е и се надява, че ще остане завинаги един от най-добрите й приятели. „Достатъчно е да чуя и една негова нота и се вълнувам.  Неговия звук има нещо магическо, а като човек е един от най-щедрите хора, които познавам”, казва добричлийката.
Запознали се в Ковънт Гардън. Тъй като й тя се казвала Василева , всички го питали дали му е сестра или съпруга. Запознали се след първата репетиция. Тя беше страхотна Травиата тогава, спомня си цигуларят.
„Когато подхождаш абсолютно професионално към нещо, това не го наричам амбиция. Ти просто правиш нещо на най-доброто ниво, на което си в състояние да го направиш. Но, това не е амбиция. Защото, за мен, амбицията е малко болестно състояние”, споделя Светла Василева. И допълва: „Нищо не ми е отнела операта. Светът на операта само ми е дал големи емоции и дълбоки преживявания, но, това, че съм оперна певица не е единственото ми АЗ”.
„Винаги има място за България. България е част от мен и аз съм част от България”, споделя примата, която изправя на крака оперната публика по цял свят.
Георги Тошев се среща със Светла Василева в Париж, където тя е за спектакъла на Боб Уилсън на „Мадам Бътерфлай” в опера „Бастий”. Пред него тя разказва, как е била на 4,5 години, когато решила, че иска да става оперна певица, което било доста изненадващо за цялото й семейство. За няколко месеца по време на пубертета искала да става рок певица, но след това отново се върнала към мечтата си, която се явява нейна съдба.
„Това, че имам глас, който е поставен за оперно пеене, го каза колежка на моите родители, които бяха учители.”, спомня си певицата. Разказва, че в началното й училище имало фолклорен хор. Била разочарована и разярена, че солото не се пада на нея, защото вярвала, че може да го изпълни.  Когато родителите й се поинтересували защо, учителката Марияна Димитрова им обяснила, че, тъй като гласът й е природно поставен за оперна певица, и  никога не би й дала соло в народна песен, тъй като това би означавало да я разруши. „Много й благодаря, тъй като тя каза гласно това, което аз казвах от 4-годишна възраст”, казва днес оперната певица.
Светла Василева завършва музикалното училище във Варна, а след това и Консерваторията в София. След това печели стипендия, за да продължи образование4то си в Италия. Оказва се, че по това време академията на Ла Скала е затворена, а останалите училища по опера.  Попада в оперна трупа, която обикаляла цяла Европа. Предложили на младата българка да пее главна роля, което е рядкост и голям шанс за нея.
Другият голям шанс за Светла е срещата с оперния режисьор Марта Доминго – съпруга на Пласидо Доминго. „Срещнах Светла за първи път в Лиеж през 1996 г. Поставях нова продукция на „Травиата”, а момичето, което трябваше да пее главната роля, се отказа. Започнахме да търсим заместничка. Моята представа беше за млада, красива и добра певица, или простичко казано перфектната Травиата. Светла се появи на прослушването и ние моментално се влюбихме в нея.  Тя беше съвършена – хубава, млада и съвършена актриса. Беше удоволствие да работя с нея”, спомня си Марта Доминго.
„След като Марта я откри, двамата със Светла пяхме на доста концерти. Пели сме заедно на много места. Освен това се снимахме заедно във филмирана версия на „Палячи” в Равена под диригентството на Рикардо Мути”, разказва един от най-великите тенори на съвремието ни Пласидо Доминго.


Светла има дългогодишно приятелство и партньорство и с Андреа Бочели. „Но концертите на Андреа хората са някаква смесена публика, хора, които са решили, че искат да се забавляват ида им е приятно”, споделя Светла Василева.
 „Светла Василева е много известна в Италия. Тя е звезда, както в Италия,  така и в цяла Европа. Освен тона, тя е изключително приветлив човек, с нея се чувстваш добре. Андрея Бочели също се почувства много добре с нея, защото тя е искрена, контактна и най-вече голям професионалист”, споделя маестро Марчело Рота – диригент.
„Малко са певците, които могат да ти бръкнат в сърцето. Тя това го прави”, казва за Светла Василева именитият български цигулар Васко Василев.

 


Сходни връзки

"НЕПОЗНАТИТЕ" РАЗКАЗВА ЗА ОПЕРНАТА ДИВА ОТ ДОБРИЧ СВЕТЛА ВАСИЛЕВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.33 секунди