изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:20 EEST
НАД 120 ВИРУСА НИ ЗАПЛАШВАТ ПРЕЗ ЛЯТОТО    
ЗдравеНад 120 вируса ни заплашват през лятото, някои от тях в редки случаи могат да причинят дори диабет. Вирусът Зика обаче към момента не е проблем за страната ни, тъй като е съмнително дали той изобщо може да се адаптира към комарите у нас. Това информира вирусологът акад. Ангел Гълъбов.

 Той припомни, че единственият начин за превенция от тези летни вируси е личната хигиена, тъй като ваксини срещу тях няма.
Летните вируси по никакъв начин не представляват летен грип, тъй като грипът е свързан с хладния сезон, отбеляза акад. Гълъбов. Летните вируси засягат предимно тънките черва и отминават за ден-два, като причиняват най-често болки в гърлото, повишаване на температурата, гадене и разстройство. "В малък брой от случаите клиничната картина се проявява в резултат на преминаване на вирусите от тънките черва в кръвния поток, т.е. разпространение на вируса чрез кръвта и поражения в централната нервна система, най-честно т.нар. асептични менингити. Наред с това има щамове, които поразяват сърдечния мускул, обвивката на сърцето или причиняват поражения на произвеждащите инсулин клетки в задстомашната жлеза. т.е. те могат да причинят диабет", обясни акад. Гълъбов.
Срещу летните вируси обаче ваксина няма, заради което единственият начин за предпазване остава личната хигиена - измиването на ръцете, доброто измиване на плодовете и зеленчуците, както и много добра хигиена при приготвянето на месо.
Акад. Гълъбов успокои, че страната ни е вън от опасния за бременните жени вирус Зика, но не отхвърли всички възможности такъв да бъде донесен на наша територия. "Не е нужно да се плашим с това заболяване Зика, въпреки че е възможно. Могат да го донесат например нашите спортисти. Но това не е проблем за възрастните, само за бременните жени", поясни той.
Най-рискови за летните вируси остават децата, както и хората с хронични заболявания. В заключение акад. Гълъбов информира, че  екип от родни учени от Института по микробиология при БАН разработва нов метод на лечение на всички летни вируси чрез комбиниран препарат. dariknews.bg
 


Сходни връзки

НАД 120 ВИРУСА НИ ЗАПЛАШВАТ ПРЕЗ ЛЯТОТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди