изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:13 EEST
ОЛИМПИЙСКИ НОВИНИ    
СпортОЛИМПИЙСКИ НОВИНИ


ФЕЛПС ЩЕ Е ЗНАМЕНОСЕЦ НА САЩ НА ОТКРИВАНЕТО В РИО

Майкъл Фелпс беше избран за знаменосец на САЩ на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Рио де Жанейро на 5 август. За носителя на 18 златни олимпийски медала в плуването това ще бъде пета Олимпиада, но за първи път той ще присъства на откриване на форум под петте преплетени кръга. Наскоро най-титулуваният състезател от олимпийски игри беше избран и за един от тримата капитани на мъжкия отбор на САЩ по плуване за форума в Бразилия.
"За мен е чест, че бях избран. Горд съм да представям САЩ. В Сидни просто исках да бъда в отбора. В Атина исках да спечеля злато за родината си. В Пекин да направя нещо, което никой досега не беше постигал. В Лондон исках да направя история. А сега искам да съм на церемонията по откриването", сподели легендарният американски плувец.
Преди четири години в Лондон знаменосец на САЩ на откриването на Игрите беше двукратната олимпийска шампионка във фехтовката Мариел Загунис.



УСЛОВИЯТА В ОЛИМПИЙСКОТО СЕЛО ВЕЧЕ СА ПОДОБРЕНИ, НО ОЩЕ ИМА ОПЛАКВАНИЯ

Въпреки продължаващите проблеми с водопровода и с пералните помещения, спортистите и треньорите са доволни от извършените подобрения в олимпийското село в Рио де Жанейро, само девет дни след като австралийският отбор беше принуден да напусне стаите си заради запушени тоалетни и оголени жици в апартаментите си.
Домакините наеха извънредно около 600 работници за извършване на довършителни работи в олимпийския комплекс от 31 сгради, в който по време на Игрите ще отседнат над 17 хиляди души. Австралийците също се завърнаха в олимпийското село.
"Първоначално имаше проблеми, но те бляха оправени и сега сме доволни от мястото. Стаите дори са по-големи в сравнение с Лондон през 2012 година", коментира австралийският треньор по кану-каяк Майк Дрюс. Не всичко обаче е перфектно.
Аржентинците се оплакаха от ниско налягане на водата в баните, а бразилският хандбалист Жозе Толедо заяви, че условията в пералните помещения са далеч от изискванията. Някои олипмийци пък се оплакаха от голямото количество фин строителен прах в стаите след наскоро финализираните довършителни работи в сградите.
Въпреки всичко, условията в олимпийското села са значително по-добри в сравнение с 24 юли, когато австралийците ги определиха като "несигурни и недовършени". Повечето от спортистите са много доволни от храната в олимпийските столови, но има и изключения като португалската гимнастичка Фелипа Мартинс.
"Мисля, че храната е на средно ниво, но това е така, може би защото в Португалия се храним много добре", коментира Мартинс.

НАДАЛ ВЗЕ РЕШЕНИЕ, ЩЕ ИГРАЕ В РИО

Бившият №1 в света и носител на 14 титли от "Големия шлем" Рафаел Надал обяви, че ще играе на Олимпийските игри в Рио, които започват на 5 август. 30-годишният испанец, олимпийски шампион от Пекин 2008, не е напълно възстановен от травма в лявата китка, но въпреки това ще се включи в надпреварата, като планира и да играе на двойки заедно с Марк Лопес.
"Очевидно ситуацията не е идеална, но капитанът ни беше уверен днес, че най-добрата опция е да се опитаме да постигнем позитивни резултати за нашата страна. Най-хубавото е, че след 6 часа тренировки китката не е по-зле в сравнение с вчера. Това е прекрасна новина", обясни Надал.
"Вълнувам се, че ще съм на Олимпиада. Това е събиите, случващо се веднъж на 4 години. Никога не знаеш какво може да стане в бъдеще, а аз пропуснах Игрите в Лондон (през 2012). Вълнувам се, че съм тук и съм мотивиран за игра", каза още Рафа, който ще бъде знаменосец на Испания в Рио.
Надал може да участва и в турнира на смесени двойки и ако това стане факт, най-вероятно негова партньорка ще е шампионката на "Ролан Гарос" Гарбинье Мугуруса.



БНТ ПРЕДАВА ПРЯКО ОФИЦИАЛНОТО ОТКРИВАНЕ НА ОЛИМПИАДАТА В РИО

Церемонията за официалното откриване на 31-вите летни олимпийски игри в Рио де Жанейро ще се състои на 5 август (петък) и ще бъде излъчена пряко по БНТ1 и БНТ HD от 02:00 часа българско време, с повторение от 21:00 часа на 6-ти август. Коментатори на прякото предаване ще бъдат журналистите Боряна Тончева и Камен Алипиев.
Събитието ще се състои на легендарния стадион "Маракана", който ще приеме част от състезанията от олимпийската програма. Началото на най-престижното спортно събитие на планетата ще бъде поставено с пищно шоу, подробностите за което се пазят в строга тайна, но част от участниците вече станаха известни. Сред тях е популярният бразилски певец и композитор Каетану Велозу, носител на няколко награди "Грами". Заедно с него, в церемонията ще участват и други известни музиканти - певицата Анита и Жилберту Жил, който от 2003 до 2008 година е бил и министър на културата на Бразилия. Освен традиционните елементи при всяко откриване на олимпийските игри - приветствените речи, издигането на флаговете, парада на нациите - зрителите ще имат възможността да гледат зрелищен спектакъл, който демонстрира националните особености и културата на страната-домакин. Знаменитият бразилски хореограф Дебора Колкер е подготвил впечатляващо танцово шоу, в което ще участват повече от 6 000 танцьори.
Въпреки че бюджетът на церемонията е едва 10% от този за откриването на Олимпиадата в Лондон 2012, бразилците обещават достойно зрелище. По думите на режисьора, концепцията на спектакъла залага на оригиналност, а липсата на огромен бюджет ще бъде компенсирана с креативност, ритмика и емоционалност.
Домакините по традиция пазят в тайна и името на спортиста, който ще има честта да запали олимпийския огън. След дефилето на участниците, на сцената ще излязат председателят на организационния комитет на игрите Рио-2016 Карлос Артур Нузман и председателят на Международния олимпийски комитет Томас Бах. В тяхно присъствие изпълняващият длъжността президент на Бразилия Мишел Темер официално ще обяви 31-вите олимпийски игри за открити.
Временно отстранената от длъжност президент на страната Дилма Русеф, както и бившите президенти Фернанду Енрике Кардозу (1995 - 2002) и Луис Инасиу Лула да Силва (2003 - 2010) са отклонили поканата да бъдат почетни гости на церемонията.
Летните олимпийски игри 2016 ще се проведат от 5-ти до 21-ви август. Това е първата Олимпиада, която се провежда в Южна Америка.



СКАНДАЛ! ОЛИМПИЙСКИТЕ МЕДАЛИСТИ В БОКСА ВЕЧЕ БИЛИ НАГЛАСЕНИ

Три дни преди началото на Летните олимпийски игри в Рио се разрази страхотен скандал. Появиха се сериозни обвинения, че мачовете от боксовия турнир вече са нагласени. Авторитетният английски вестник "Гардиън" обяви, че съдиите ще манипулират жребия и срещите. Международната федерация по бокс (AIBA) отхвърли обвиненията и ги нарече "слухове". Според вестника "водещи фигури в аматьорския бокс са предупредили, че много мачове, включително решителните за медалите, може да бъдат нагласени".
Редица източници на вестника заявили, че съдиите се срещали, за да обсъдят как да определят един или друг победител. Един "ужасен високопоставен представител" заяви, че "няма съмнение", че съдиите и арбитрите в  Рио ще бъдат корумпирани. Повечето източници не искали да застанат с имената си, за да не предизвикат ответна реакция срещу сънародниците си на ринга. Но те твърдели, че след олимпийските игри в Лондон системата за манипулиране на мачове станала още по-усъвършествана и по-масова.
AIBA отхвърли обвиненията и поиска доказателства от вестника. "Искаме да потвърдим, че докато не видим доказателства, а има само слухове, няма да коментираме. Ролята ни е да гарантираме честен и прозрачен турнир, а милионите фенове да се насладят на мачовете, които ще определят 13 велики и неоспорими шампиони", се казва в становище на федерацията.
Един от малкото цитирани източници - ирландският съдия Сиймъс Кепи, заяви, че е бил помолен да нагласява мачовете на Арабските игри в Доха през 2011 година чрез система от сигнали. Той твърди, че колегите му се страхуват да говорят открито за това.
"Хората се страхуват, защото ще бъдат отстранени и няма да отидат на олимпиадата или на други големи първенства. А и техните боксьори може да пострадат", каза той.



 


Сходни връзки

ОЛИМПИЙСКИ НОВИНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди