изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:55 EEST
РОДИТЕЛ ВЪЗКРЕСИ УЧЕБНИКА ПО „РОДИНОЗНАНИЕ“    
НовиниУвлекателно новият учебник разказва истинската история на нашия народ, сподели неговият съставител Костадин Костадинов – директор на Регионалния исторически музей в Добрич


До края на август ще бъде отпечатан нов учебник по Родинознание, който състави директорът на Регионалния исторически музея в Добрич Костадин Костадинов. Той с подкрепата на   приятели - историци, филолози, етнографи, културолози, географи, издава за пръв път от десетилетия насам класическия стар учебник по Родинознание.
Във Фейсбук профила си Костадинов написа: „Както бях обещал, учебникът по Родинознание, който подготвях, ще бъде готов за началото на новата учебна година. Следващата седмица влиза в печатницата и до края на август трябва да е отпечатан. В „българското“ училище няма да го допуснат, то е ясно, но поне да знам, че каквото мога да направя за нашите деца, съм го направил.“
Пред НДТ Костадинов сподели, че е направил това най-вече като родител. „Направих го преди всичко за моите деца, след като видях по какви учебници учиха н 3 и 4 клас. Това, което можех да направя като родител и историк“, обясни той. И припомни, че преди няколко години  поде кампания срещу съдържанието на учебника по „Човекът и обществото” за трети клас. И въпреки срещите и обещанията на двама просветни министри – Анелия Клисарова и Тодор Танев,че ще има нови учебници, резултат няма. „Децата ни продължават да учат по учебници с подменено историческо и фактическо съдържание“, заяви Костадинов. Според него „българското образование обезобазява ментално и етнически нашите деца, превръща ги в аморфна маса, без национално самосъзнание“. По думите му, след като е станало ясно, че МОН се води от „Америка за България“, е било ясно, че учебник, от какъвто нашите деца имат нужда, не е имало шанс да бъде издаден. Затова е решил да направи онова, което предците ни по време на Възраждането са направили.
Костадинов подчертава, че историята е предмет, който е жизнено важен за националното възпитание, тъй като изгражда националното самосъзнание. „Българчетата, вместо да бъдат възпитавани в български дух, биват възпитавани да станат една аморфна маса, без национално самосъзнание, безмозъчна, дегенерирала, нихилистка и бъдеща емигрантска сган. Лесна за управление и манипулиране. Оскотяла и опростачена сган. Ето това искат да направят с нашите деца”, твърди той. Според него, преподаването на история е въпрос и на национална сигурност.
При съставянето на новия учебник той е използвал най-добрите образци отпреди 1944 година,когато те са били правени с голяма любов. „Те са били българоцентрични, а не, както сега европоцентрични“, добави той.
Подбрал е най-доброто от старите учебници. Консултирал се е с историци, филолози, етнографи, културолози, географи. Учебникът е сборен - от 1 до 4 клас.  В него няма нищо революционно, а я има истинската история на нашия народ, на нашите баби и дядовци. Увлекателно, в стил близък на този от приказките, се проследява история на България от появата на човека по българските земи до Ньойския договор.
„Целта ми е децата да разберат, че са наследници на един от най-великите народи в Европа, на най-старата държава в Европа и от тях зависи българската държава да стане велика, каквато е била“, сподели Костадинов.
Очаква се учебникът да излезе от печат на 28 август. Той ще бъде издаден, благодарение на фондация "Българска памет" и д-р Милен Врабевски – най-големия български меценат и родолюбив българин.
Тиражът му е 5000 броя. Костадинов обясни, че учебникът е безплатен и ще се доставя по поръчка, след като желаещите изпратят данни за доставка, като те само ще трябва да платят разходите за доставка. Само за два дни заявките са за 1000 бройки.
След като в профила си във фейсбук Костадинов съобщи, че учебникът е готов и предстои да бъде отпечатан, десетки хора поискаха да се сдобият с него. Семействата с повече деца поръчват по един учебник за всяко дете, тъй като считат, че е задължително „всяко дете има своя лична такава библия ...за да е на ясно с това... кой е? ...от къде идва ?....кой е неговият български корен?..............кои са предците му и образците .....на които дължи законната гордост да носи името българин?....за да могат да се ориентират в джунглата на фалшификациите .... кои примери да са обект за подражание ..... „ Интерес има и от българи, живеещи в чужбина – Кипър, Гърция, Сърбия, Великобритания, Исландия, САЩ.
Костадинов има желание за първия учебен ден да раздава учебника на деца от Добрич и Варна.
Костадинов увери, че предстои учебникът да бъде качен в Интернет, откъдето всеки да може да го свали безплатно в електронен формат. Ще има и възможности за обновяване на информацията в сайта.
НДТ


 


Сходни връзки

РОДИТЕЛ ВЪЗКРЕСИ УЧЕБНИКА ПО „РОДИНОЗНАНИЕ“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди