изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:17 EEST
Директор на гимназия пише музика за филми    
Новини"Междузвездни войни" и Ханс Цимер са вдъхновението за Валентин Генов от Добрич


Българин е сред призьорите в Международния конкурс за филмова музика Indie Gathering Scoring Competition 2016. Валентин Генов е спечелил второ място в престижната надпревара със стотици музиканти от цял свят и в момента е в Хъдсън, Охайо - там утре ще му бъде връчено отличието. Първите 12 места са обявени като победители - начело е ученик от Япония. Състезанието е било отворено - както за начинаещи композитори, така и за опитни. Генов е единственият щастливец не само от България, но и от Европа. Сертификат, статуетка и софтуер са сред наградите, които ще получат отличниците. Но най-важното - ще им осигурят участие в продукции. На събитието ще присъстват мастити личности от света на киното - Гари Джоунс, Джейсън Макалистър, Шрий Чандрън, Кристина Мишел, Робърт Банкс и Бил Джоунс. Indie Gathering е асоциация, която обявява подобни форуми за независимо кино. В Охайо ще гледат ленти, оценени от журито. Организаторите обещават и различни мини сесии и панели на живо.
Участието на Вальо в конкурса е било изцяло по електронен път. Задачата пред всеки е била да създаде авторска музика по две минутно видео, изпратено от организаторите на състезанието. Международно жури, в чийто състав влизат режисьори, музиканти и актьори, е оценявало творческите продукти на автори от САЩ, Япония, Китай и страни от Европа. Авторитетите прослушват и продуктът на бившия звукорежисьор от екипа на Дарик радио в Добрич и настоящ директор на частната гимназия по туризъм и предприемачество "Райко Цончев" в града.
Вальо е музикант от дете, независимо, че се ориентира към областта на науката. Наследство по майчина линия, казва.
От 7-годишен съм с цигулката
Свирил съм в оркестри - и този тип музика, която използват в много филми, ми е изключително близка. Никога не ми беше идвало на ум обаче да пиша ноти. Свирил съм и в групи - в гимназията бях рокаджия. За саундтраци се вдъхнових от интервю с Косьо Марков от група "Тангра" в края на 2014-та. Той разказваше за своите проекти за филмова музика и за онлайн връзките си с режисьори и продуценти и реших, че и аз мога да го правя. Започнах да търся информация как се случва всичко, независимо, че бях загубил тясната си връзка с музиката. Впоследствие започнах да уча как става, едновременно с това да пиша - и всъщност така се посветих изцяло на жанра. Учих да композирам и правих записите вечер. Сам си търсих уроците и се ориентирах кое, къде, как", разказва Валентин Генов в ефира на радио "Добруджа". След година и половина усърдна работа стига и до този конкурс, но това не му е първи опит по подобни състезания.
От отказите трупа знания
"Това е огромна чест за мен и ме поставя в доста по-отговорна позиция оттук нататък. Вярвам, че е само началото. Второто място е отворена врата и за по-нататъшно развитие. Ползите от него са общуването с хора от индустрията. В следващата година ще ни предлагат различни проекти, на които да работим. Затова реших на всяка цена да отида на церемонията в Щатите. Самофинансирах изцяло пътуването и престоя си в Америка", допълва Генов. Той разбира за конкурса от интернет, тъй като общува с много хора от Франция, Англия, Испания. Този тип състезания обявяват постоянно на места, където в мрежата се събират музиканти. Конкурсът не е единственият, в който участва, но е първият, който печели. Идва му някак спонтанно, докато се занимава с композирането на разнообразна музика за медии -за кино, телевизионни предавания, компютърни игри.
Директорът на гимназия признава, че е киноман и от малък е фен на "Междузвездни войни" и на композитора Джон Уилиамс. Учи се основно от него, но и от Ханс Цимер - анализира всяка нова композиция. Какво е особеното в саундтраците на "Гладиатор", "Пърл Харбър", "Тънка червена линия", "Шифърът на Леонардо", "Карибски пирати", "Генезис", "Ханибал", сътворени от този музикален гений? Българинът прави разбори, пита се защо звучат по този необикновен начин. А после импровизира, вдъхновен от корифеите. Провокират го и по-старите европейски композитори като Енио Мориконе. Един от първите му проекти е повлиян именно от композициите на маестрото, записал се в историята с уникалните си творения.
"Много се уча обаче и от хора, които не са свръхизвестни имена, а в същото време дават много уроци на начинаещи като мен. Един от тях е Майкъл Върта. Той има доста опит, но повече в сферата на независимите продукции, които не са най-големите марки в индустрията. От него съм научил страшно много неща. Личности като него са много отзивчиви и помагат на другите", разказва Вальо пред popcornmoviesbg.com.
Тайната на успеха: малко талант и много работа
"Ако има поставена цел и си сигурен, че искаш да я постигнеш, то не трябва да се отказваш по средата на пътя. Всичко е въпрос на избор", категоричен е Генов. Когато го питат каква връзка има според него между музикалните му постижения и поста на директор, той обяснява: "Огромна привилегия е да бъда пример за успех - като част от ценностите, които искаме да предадем на младите. Учим ги на принципите, даваме им примери от международния бизнес и световната история. Но когато примерът е личен, влиянието е много по-силно."
И тук цитира първия и последния куплет на любимо свое стихотворение - "Аз мога" на Уолтър Уинкъл:
Ако мислиш "сразен съм", сразен си.
Ако мислиш "не смея", не смееш.
Ако казваш "бих искал", но мислиш "не мога",
просто няма как да успееш.
Не най-силният, нито най-бързият
обезателно грабват залога,
но човекът, който печели играта,
е тоз, който мисли "A3 МОГА".
standartnews.com
 


Сходни връзки

Директор на гимназия пише музика за филми | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди