изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 08:47 EEST
ЗАПОЧВА ВТОРИ ЕТАП ОТ РАЗКОПКИТЕ НА ЗАЛДАПА    
ИсторияНа 28 август предстои да започне вторият етап на разкопките на Залдапа. Той ще се финансира с остатъчните средства от заделените от Община Крушари, съобщи директорът на Регионалния исторически музей Костадин Костадинов.


Предвижда се разкопките да продължат до средата на септември. Те ще са на некропола там, който е бил обект на набези на иманяри, така че археологическото проучване  е спасително.
При първия етап на разкопките на римо-византийския град Залдапа, край Крушари, тази година бе открита уникална крипта под един от най-ранните храмове в България. За две години проучвания са открити три църкви, едната от които епископска с дължина 91 м и ширина 21 м., епископска резиденция и три големи крипти под олтарите на храмовете, което, по думите му, е случай без аналог в християнската археология.
Криптите за свети мощи са с необикновено големи размери за този род паметници. Първата проучена през 2015 г. в епископската базилика е с дължина 3,80 м, ширина 2,50 м и височина 2,46 м , втората в базилика № 1 е с размери 2,10 х1,70х1,80 м. Третата е уникална и заема цялата апсида на ранната църква под епископската базилика и е двуделна сводеста с обща дължина над 5 м, ширина 3,50 м и вероятна височина 2,50 м. НДТ


 


Сходни връзки

ЗАПОЧВА ВТОРИ ЕТАП ОТ РАЗКОПКИТЕ НА ЗАЛДАПА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди