изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:33 EEST
ТЕЛЕШКО МЕСО ОТ СОБСТВЕНА ФЕРМА ПРЕДЛАГА КУРОРТЪТ „АЛБЕНА“    
ИкономикаОт началото на тази седмица в бистро "Фламинго", ресторант "Калиопа" и ресторант "Синьо небе" (хотел Добруджа, ет.17) в курорта „Албена“ се предлага произведено във фермата на „Еко Агро“ АД висококачествено телешко месо.




Тя е първата в България сертифицирана животновъдна ферма за биологично и пасищно отглеждане на месодайни телета от породите “BLACK ANGUS” и “GALLOWAY", съобщи Райчо Данчев – зоотехник в „Еко Агро“.
Това са двете породи, от които се произвежда най-висококачественото телешко месо. При нас животните се отглеждат свободно и пасищно. Фермата се намира на 3 километра от Балчик в местността Момчил. Тя е сертифицирана за биологично животновъдство и биологично производство на фуражите, с които се хранят животните, както и пасищата.
Компанията затваря целия цикъл на производство – от отглеждане на фуражите, през отглеждане на животните – тяхното раждане, угояване до коленето.
Животните се отглеждат екстензивно – с храна, която има средни хранителни стойности и спазва европейските технологии. Храна със средни хранителни стойности е тази, с която животните се угояват за по-дълъг период от време и качват килограми по-бавно, но месото им е по-висококачествено, което е антистрес, тъй като животните са отглеждани хуманно.
Във фермата се спазват всички норми за хуманно отношение към животните.
В момента във фермата има 91 животни. Сред тях има бици, както и крави за разплод, както и 31 телета, родени през зимата на 2016 г., както и няколко, които са за угояване.
Засега продуктите от фермата се консумират само в курорта Албена, но целта е занапред да започнат да се предлагат и на републиканския пазар. Това е висококачествено телешко месо от тези две породи, което е сертифицирано.
Фермата съществува от 2014 г. Животните за разплод са внесени от ферма, която е най-добрата в Австрия, която също е сертифицирана и е една от най-добрите в Европа. Там също се реализира биологично производство на висококачествено месо, което се изкупува от най-скъпите ресторанти във Виена и околностите. Във фермата на „Еко Агро“ следват технологиите, които прилага собственикът на австрийската ферма. Той споделя, че дори и вегетарианците са започнали да консумират телешко месо, но само такова, което е от неговата ферма, сподели Данчев.
Специфичното за тези две породи е, че те могат да се климатизират в почти всички точки по света много бързо. Издържат на температури от минус 40 до плюс 40 градуса. Техният организъм е устроен така, че функционира като организмите на дивите животни, като се опитва да се предпазва сам.
Животните се хранят без концентриран фураж, само с люцерна, сено и силаж. През зимата животните от фермата край Балчик са издържали на вятър със скорост 55 км/ч и температура от минус 20 градуса. Самият организъм на животните, които са в добра форма, успява да се справи с предизвикателствата на зимата. Те имат дълъг косъм, който през зимата ги топли, а през лятото си сменят козината. Когато трябва да се охлаждат или стоплят, използват подкожните си мазнини.
Месото на породата  “BLACK ANGUS” е много крехко и вкусно, добре мраморирано, което спомага за по-добрия вкус. Има вкус, който е характерен само за тази порода. Най-голямата отлика е, че месото съдържа мастни киселини като Омега 3 и Омега 6, които се съдържат в сьомгата.
В Европа месото е предпочитано за приготвяне на стекове. В България, според Данчев, все още няма традиции хората да използват телешкото месо, но то все по-сериозно навлиза и на трапезата на българина.  НДТ
 


Сходни връзки

ТЕЛЕШКО МЕСО ОТ СОБСТВЕНА ФЕРМА ПРЕДЛАГА КУРОРТЪТ „АЛБЕНА“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди