изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:28 EEST
С тържествена заря-проверка завърши честването на 100 години Добричка епопея    
НовиниМного добричлии и гости на града се събраха тази вечер на площад „Свобода”,  за да почетат паметта на загиналите по време на епичните боеве на 5-7 септември 1916 г. Тържествена заря-проверка по случай 100-годишнината от Добричката епопея започна с приемане строя на почетните роти на военните формирования на Военноморските сили. Участва и Представителният духов оркестър на ВМС. Командващ зарята бе кап. I ранг Стойнов.


7 септември е паметен в историята на Добрич, със свободата, извоювана от българските воини преди сто години. 7 септември 1940  е денят, в който България и Румъния подписват Крайовския договор, възвърнал за вечни времена Южна Добруджа отново към България, ден, равен по значимост само на Съединението на Княжество България с Източна Румелия.
Тържествената заря-проверка, посветена на 100 години от Добричката епопея, е нашият поклон пред всички, които обрекоха себе си на Добрич и на Отечеството.
Присъстваха кметът Йордан Йорданов,  народният представител Пламен Манушев, областният управител Детелина Николова, контраадмирал Петко Петев – командир на Военно-морските сили, бригаден генерал Явор Матеев – командир на 68-а бригада, Специални части, акад. Георги Марков – историк и председател на Сдружение за изграждане в Добрич на паметник на ген. Иван Колев и загиналите за свободата на Добруджа през 1916 г., родственици на ген. Колев, почетни граждани на Добрич, представители на политически и обществени организации.
Слово по повод 100-годишнината от Добричката епопея произнесе кметът Йордан Йорданов. „На днешния ден преди сто години Добрич трябваше да бъде разрушен. Според плана на румънци и руси, нашият град трябваше да бъде отново завладян. Населението поробено или заточено, къщите запалени. Двайсетина дни по-рано в Добрич започва страшен лов на хора. Румънските окупатори отвличат  по списък учители, кметове, банкери, свещеници, аптекари, имами, търговци, земевладелци. Десетки хиляди добруджанци, изкарани насила от къщите или направо подбрани от нивите са подкарани към лагерите в Молдова, пребити, гладни и жадни, повечето от мъчениците умират още по пътя. Когато предвождана от ген. Кантарджиев, ген. Колев и ген. Попов българска армия настъпва в Добруджа, вижда пожари и трупове на мирни хора. Обезумели жени с малки деца обикалят из пепелищата. Българите яростно атакуват града. Изплашени румънците отстъпват и напускат Добрич. Преди това зверски насичат 57 мирни граждани и отвеждат стотина интелектуалци за заложници”, припомни трагичните събития отпреди 100 години кметът Йордан Йорданов в словото си.
„Казват, че Добричката епопея е равна по величие с битката при Клокотница. Че е равностойна с подвига на опълченците на Шипка. Не, Добричката епопея е несравнима. Няма такава българска битка, в която рамо до рамо с бойците да се сражават и граждани, няма такава битка, в  която, без никаква заповед, на фронта да пристигнат старци, жени и деца, да прибират ранените и да носят вода на войниците”, заяви Йордан Йорданов.
„Днес, 100 години след този български подвиг, ние най-сетне свободно можем да разкажем историята, да разкажем за спасението на Добрич и да напомним, че само в Добричката епопея загиват 1053 български воини    , повече, отколкото в цялата сръбско-българска война. Но, можем да припомним и друго – българските бойци побеждават врага на Родината, но България губи битката с Великите сили. Три години по-късно Добруджа отново е окупирана. Нашата свобода идва пак на 7 септември 1940 г., когато по дипломатичен начин Южна Добруджа е върната в пределите  на България.
Историята на Добруджа е доказателство, че проблемите не се решават чрез война. Тази вечер ние сме се събрали, за да честваме 100 години от деня, в който Добрич не беше разрушен. Да напомним, че градът беше спасен заради храбростта на хиляди бойци, светци, извършили подвиг и дали живота си от любов към България. Вечна слава на героите

 


Сходни връзки

С тържествена заря-проверка завърши честването на 100 години Добричка епопея | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди