изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:28 EEST
ДОБЪР СЕЗОН ОЧАКВАТ РИБОЛОВЦИТЕ    
Лов и риболов Тази година риболовният сезон започна малко по-рано и вече се вади сафрид, чернокоп, барбун. За разлика от миналата година, през тази през август вече имаше улов, а септември се очаква да е още по-добър. Това коментира Джемаледин Алиев е риболовец от Каварна, член на сдружение „Черноморски изгрев”. Рибарите се надяват, че рибата ще се задържи в нашия регион, защото тя е пасажна – тръгва от бреговете на Украйна,  през Румъния, България и отива до Босфора.

Засега риболовците са доволни от цените, които получават за улова си. Срещат трудности само с реализацията на барбуна, тъй като в България тази риба не се консумира. Затова те изнасят 80 на сто от уловения барбун за Гърция. Сафрида и чернокопа реализират в България.
Сдружение „Черноморски изгрев”, което обединява риболовци с над 50 кораба, държи 75 % от цялата квота за улов на калкан. Тя е разпределена по вътрешни правила, които се изисква да се спазват стриктно. Риболовци, които допускат грешки, на следващата година не получават квоти. Така се опитваме сами да регулираме пазара, каза Алиев. И допълни, че има наченки на завръщане на популацията на калкана.
Един от проблемите пред бранша е закъснението на старта на рибарската програма. „Периодът на новите оперативни програми трябваше да започне през 2014 г. Вече сме 2016 г. Изпуснали сме две години, а всъщност, рибарската програма още не е стартирала. Доколкото чувам, е одобрена от комисията и се надявам до края на годината да започне, но към момента не можем да правим нищо”, обясни Алиев.
Сериозен проблем за сектора е и кадровият. Капитани се намират за всички кораби, но текучеството на екипажите е много голямо. Идват, работят два-три месеца. Тъкмо се научат, стиковат се с другите в екипа, и заминават, допълни той. Предполага, че това се държи на факта, че в рибарството има периоди от 2-3 месеца, в които корабите не излизат в морето, особено, когато има забрани, например за улов на калкан. Моето обяснение е, че когато хората не могат да вземат заплати, напускат, посочи Джемаледин Алиев. Доброто е, че в рибарството днес има заети много млади хора.
Надеждите са да се реализира идеята за рибарско пристанище в Каварна. „Рибата мигрира и ние вървим с нея. Миналата година имахме много голям проблем с рибарските пристанища на юг – не допускаха кораби, искаха високи цени. Това е проблем. Силно се надявам нещата в Каварна да се случат. Аз съм един от хората, които от десет години апелираме, че Каварна е първото пристанище, след нос Калиакра, и тук задължително трябва да има пристанище. Има аварирали кораби, яхти, които бедстват и тук могат да пристават. Когато в Каварна нямаме пристанище, за да стигнат до Варна, до Балчик, пътят е 4-5 часа”, каза още Алиев.  НДТ


 


Сходни връзки

ДОБЪР СЕЗОН ОЧАКВАТ РИБОЛОВЦИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди