изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-07-24 @ 02:12 EEST
11 ЧАСТНИ ГОРИ СА ПРЕДЛОЖЕНИ ЗА ИЗКУПУВАНЕ    
Икономика47 заявления за закупуване на частни гори са подадени до момента към Североизточно държавно предприятие

Крайният срок за подаване на заявления за закупуване на частни гори в обхвата на Североизточно държавно предприятие /СИДП/ изтича на 19 септември, припомнят от фирмата. Процедурата стартира на 18 юли и до момента са подадени документи за общо 47 имота. Собствениците на 10 от тях са внесли своите заявления в рамките на три дни – от 7 до 10 септември, затова от СИДП очакват активността да се повиши. Процедурата е в ход за всички горски предприятия в страната, като СИДП организира закупуването на частни горски имоти в границите на четирите области – Варна, Добрич, Търговище и Шумен. Сключените договори ще бъдат на обща стойност до 100 000 лв. Общо 11 са частните гори, предложени за закупуване на стопанствата към СИДП в област Добрич. Документите за шест от имотите са подадени в ДГС „Добрич”. Три заявления са подадени в ДГС „Генерал Тошево”, а две – в ДЛС „Балчик”.
Към момента най-много заявления са подадени към горските и ловни стопанства на територията на област Търговище – 18. От СИДП напомнят, че критериите и цялата процедура са детайлно разписани в издадената от министъра на земеделието и храните Десислава Танева заповед и правилата към нея. Тези документи са публикувани на сайта на министерството, както и на сайта на предприятието, така че всеки, който проявява интерес, може да се запознае подробно с отделните стъпки. Регламентът предвижда да бъдат закупувани само поземлени имоти в горски територии, които са собственост на физически лица, максималната им площ е до 5 хектара и не са били предмет на договор за замяна. Съгласно утвърдените правила при първия етап на класирането с предимство ще се ползват малките частни горски имоти – от 1 декар до 20 декара, в съседство с държавна гора. С по-голям брой точки ще се оценяват и горите със специални и защитни функции.
На втория етап от класирането ще се селектират икономически най-изгодните ценови предложения. Подборът ще бъде направен на базата на съпоставка с възложената от предприятието за съответните имоти независима оценка.
Основната цел на процедурата е по-ефективното стопанисване и опазване на горите, тъй като в момента има много частни гори, където предвид малките площи не се извършват необходимите лесовъдски мероприятия. НДТ
 


Сходни връзки

11 ЧАСТНИ ГОРИ СА ПРЕДЛОЖЕНИ ЗА ИЗКУПУВАНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди