изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:38 EEST
В Македония предизборно се разиграха Каймак-Чалан и българските фашисти, за да се извини сервилното посрещане на сръбския презид    
По светаСкопие. "7 български войници, начело с техния генерал са поставили паметна плоча на връх Каймак-Чалан, в чест на българските окупационни сили, част от фашистката ос". Тази информация, разпространена в неделя от малко известната скопска информационна агенция "Infomax", стана повод за поредната антибългарска истерия в част от проправителствените македонски медии.


Новината стана повод телевизия "Сител" да излъчи запис на парламентарното питане на левия депутат Желю Бойчев към министъра на отбраната Николай Ненчев, според което се предвижда награждаването на българските военни.
Проправителственият вестник "Вечер" написа, че "Без разрешение от Македония българите поставили паметна плоча на Каймак-Чалан" и определи стореното като "нова провокация от официална София."
"Пулс 24" забелязва паметната плоча на Каймак-Чалан с награждаването на военнослужещите от страна на Министерството на отбраната.
Електронните издания "Локално" и "Мета" отбелязват поклонението на връх Каймак-Чалан, организирано от началника на отбраната генерал Константин Попов, като акцентират върху участието на гръцки висши военни в паметната церемония.
Реакцията на споменатата част от македонските медии идва само ден след реакцията на партията на бившия премиер Любчо Георгиевски по повод посещението на сръбския президент Томислав Николич на Каймак-Чалан и на сръбското военно гробище в Битоля.
Според ВМРО-Народна партия "Правителството на ВМРО – ДПМНЕ проявява подчертано селективен подход в избора на отбелязването на определени чествания, възстановени от само един съсед, като същевременно спрямо всички останали съседи продължава с неприятелската си пропаганда”.
Партията на Любчо Георгиевски определи сръбското честване на Каймак-Чалан като провокация и обида за Македония, тъй като "македонското правителство е премълчало един важен исторически факт, според който в състава на Българската армия, именно по време на боевете на Каймак-Чалан, се сражава 11-та пехотна Македонска дивизия, включваща над 33 хиляди македонски доброволци.
В становището си ВМРО-Народна партия заяви още, че в действителност прадедите на съвременните македонци са забравени, но за сметка на това се възвеличава подвига на „сръбските окупаторски войници”.
Според партията подобни чествания трябва да се правят "заедно между Македония, България и Сърбия."
По същото време отново "Инфомакс" написа дословно, че "опозиционният лидер Зоран Заев се ползва от подкрепата на българските фашисти (от Македоно-българското дружество и Сергей Станишев), 113-та бригада на някогашната Армия за освобождение на Косово и сръбските удбаши от църковния разкол на Вранишковски."
Споменатата остра риторика очевидно цели не само минимализиране на недоволството от сервилното поведение на македонските власти по време на частната визита на сръбския президент Николич и посещението на сръбската принцеса Елисавета Карагеоргиевич, но и поставя началото на използването на "българската карта" в предизборната борба.
По друг начин не могат да бъдат обяснени двойнственият стандарт и отношението и злостните коментари към правото на България да отбележи годишнината от боевете на Македонския фронт преди 100 години.
Няма как да приемем, че сръбската делегация, водена от президента Николич, ще се посреща с военни почести, сръбската принцеса ще се чака от Общинския съвет в Охрид, а делегацията на българския началник на отбраната генерал Константин Попов, стигнала на Каймак-Чалан от гръцка страна ще бъде охулвана.
Няма друго обяснение и за внезапното активизиране на антибългарските сили след близо четиримесечното мълчание по повод плочата, поставена от български военнослужещи на самата гранична бразда, (до граничен камък 120), в края на май т. г., за която в България беше написано веднага.
Век след ужасите на Първата световна война всеки има право да почете паметта на своите мъртви, още повече когато прави това, без да засяга националните чувства на останалите.
В този контекст предсрочните избори в Македония на 11 декември 2016 г. не са оправдание нито за кризата на македонската идентичност, нито за внезапния синдром на югоносталгията. http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

В Македония предизборно се разиграха Каймак-Чалан и българските фашисти, за да се извини сервилното посрещане на сръбския презид | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди