изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:02 EEST
ОБЛАСТНА КОМИСИЯ ПО ЗАЕТОСТ ОДОБРИ ОТКРИВАНЕ НА 69 РАБОТНИ МЕСТА    
Новини На проведеното заседание миналата седмица, предвседателствано от областния управител Детелина Николова, Комисията по заетост, обсъди и одобри проект на  Регионална програма за заетост и обучение на област Добрич. На заседанието присъства и зам.-областният управител Сали Феим, който докладва постъпилите предложения от общгините. Той припомни, че с решение на правителството размерът на разпределените средства за област Добрич е 191 735 лв. Планираното начало за изпълнение на програмата е 15 октомври 2016 г., като нейното изпълнение трябва да продължи до 31 март 2017 г.

Членовете на Комисията единодушно одобриха постъпилите предложения от общините, като така ще бъдат разкрити общо 69 работни места в няколко дейности - комунално-битово обслужване  - 24 работни места, благоустройство на населеното място и производствени зони, саниране на площи, сгради и др. – 32 работни места, поддържане и опазване на паметници на културата – 2 работни места и оказване на социални услуги в кухните майки   -  2 работни места.
Наетите безработни лица ще бъдат назначени на длъжности общ работник, работник поддръжка, пазач, работник кухня, работник поддръжка на пътища.
Представителят на Агенцията по заетостта от Варна подчерта, че общините в област Добрич са се съобразили с изискванията и не надвишават размера на отпуснатото финансиране, за разлика от техни колеги в областите Шумен и Варна, където в рамките на заседанията на комисиите се е наложило да бъдат „орязвани“ дейности.
Целта е регионалната програма да допринесе за повишаването на заетостта, намаляване на безработицата и повишаване на качеството на работната сила. През настоящата година ще се финансира само осигуряването на субсидирана заетост. Допустими са общополезни дейности, които не дублират дейности, които се извършват от лица на социално подпомагане по Закона за социално подпомагане и Правилника за прилагането му и не включват социални услуги (дейности личен и социален асистент).
Ще се финансират дейности насочени към няколко целеви групи - безработни младежи до 29 г., с подгрупа до 25 г., които нито се обучават, нито са заети; безработни лица над 50 г.; безработни лица с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в това число безработни лица с ниско образование (включително от ромски произход); хора с увреждания; продължително безработни лица; лица извън работната сила, желаещи да работят, в това число обезкуражени лица.
На област Добрич са разпределени 191 735 лв. В представените 8 проектни предложения от общинските администрации, се предвижда продължителност на заетостта до 5,5 месеца. При среден размер от 550 лв. на 1 лице за 1 месец, определените за областта средства дават възможност за финансиране на 61 работни места на пълен работен ден и 8 работни места на непълен работен ден. Община Балчик – 4 работни места в дейности по събиране и извозване на наноси, битови отпадъци, растителност от дерета, водостоци,  отводнителни съоръжения, др. Изхвърляне на битови и строителни отпадъци, ръчно почистване, запръстяване с чиста почва, натоварване и извозване. Заложен финансов ресурс от ДБ – 12 100 лв. Община Генерал Тошево - 12 работни места в дейности по хигиенизиране, събиране и товаро-разтоварващи дейности  на листна маса и отпадъци, почистване на обществени терени от сняг и лед. Заложен финансов ресурс от ДБ – 36 300 лв. Община Добрич - 11 работни места в дейности по събиране и извозване на отпадъци, окопаване и поддържане на зелени площи,  почистване на тревните площи и алеи от сняг, пръст и кал и други мероприятия по хигиенизиране. Заложен финансов ресурс от ДБ – 21 175 лв. Община Добричка - 6 работни места в дейности по премахване на нерегламентирани сметища и поддържане на сгради общинска собственост-училища, детски градини, кметства в шест населени места от общината. Заложен финансов ресурс от ДБ – 18 150 лв.
Община Каварна – 3 работни места в дейности по събиране на клони и паднали листа от дървета, почистване на сняг и опесъчаване. Заложен финансов ресурс от ДБ – 9 075 лв. Община Крушари – 18 работни места в дейности по хигиенизиране и почистване на улици, детски площадки и аварийно-спасителни дейности в 14 населени места от общината. Заложен финансов ресурс от ДБ – 49 500 лв. Община Тервел – 9 работни места в дейности по поддръжка на улици, детски площадки междублокови пространства; охрана на новоразкритите археологически разкопки на крепостта “Палматис“ и дейности по подготовка на хранителните продукти в кухните – майки  на Домашния социален патронаж. Заложен финансов ресурс от ДБ – 27 225 лв. Община Шабла – 6 работни места в дейности по поддържане и почистване на канавки, бордюри от затревяване, отпадъци, наноси, чистене на сняг и лед и опесъчаване. Заложен финансов ресурс от ДБ – 18 150 лв. За реализацията на регионалната програма са необходими 202 415 лв., от които 191 675 лв. от държавния бюджет и 10 740 лв., осигурени от общинските администрации. НДТ
 


Сходни връзки

ОБЛАСТНА КОМИСИЯ ПО ЗАЕТОСТ ОДОБРИ ОТКРИВАНЕ НА 69 РАБОТНИ МЕСТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди