изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:29 EEST
Президентът да избира и освобождава главния прокурор иска Татяна Дончева    
Политика „Президентската кампания е за това да се каже какво ще се прави, заяви кандидатът за президент на „Движение 21” Татяна Дончева. Тази вечер тя се срещна с граждани на Добрич. „Нашата кандидат-президентска двойка с Минчо Спасов е единствената, която може да формулира за какво й е президентската институция и какво тя смята да прави там. За разчистване на политическото, икономическото и морално наследство на прехода, с провеждане на конституционна реформа, в която есенцията е съдебната реформа, основното от което е президентската институция за назначава и освобождава главния прокурор.


 За да може някой да носи абсолютната отговорност за това, което се случва в държавното обвинение, за това, което то прави т.е. за възстановяване на чувството за справедливост у хората”, каза още Дончева. Тя се обяви за разумна външна политика, която да позиционира България на възможно най-доброто за нея място, без излишни раздувания и претенции, но с познаване на проблематиката, с познаване на пътя, през който трябва да се мине. Президентска институция,в която хората, обитаващи сградата знаят за какво става дума в държавата – задкулисните отношения, заровените мини, подземните течения и могат да избират най-добрия път с минимум жертви.
На въпрос какво би направила, ако е президент, по казуса Бокова – Георгиева, Дончева коментира: „Ако бях президент, нямаше да допусна да се прави номинация за генерален секретар на ООН през задната врата. Беше ясно още, когато правителството на Орешарски номинира Ирина Бокова, че има големи групи от хора в страната, които смятат номинацията за скандална. Не казвам, че са прави. Ирина Бокова има сериозен международен опит. Не е хубаво такива назначения да се правят в условията на изпреварване през задната врата, защото  тези, които са недоволни, само се ожесточават.
Кампанията, която се разрази между фенските групи на Бокова и Кристалина Георгиева е нещо, с което не можем да се гордеем. Още повече, че битката между фенските агитки се разрази в момента, в който въпросът за генералния секретар на ООН се намираше в Съвета за сигурност”.
Българското общество може да води спорове всякакви преди номинациите. Но, когато е извършена номинация, би трябвало нещата да се считат за решени и да вървим заедно в една посока. Смятам, че това, което се случи с недостойните битки на кандидатите и претендентите дискредитират България, защото в дипломатическите отношения има правила, които се спазват безусловно и те не допускат никоя страна да участва с няколко кандидати, до което ние се докарахме.
 
Смятам, че представянето на Ирина Бокова като международна кампания за генерален секретар на ООН беше много фулаво участие, което повиши авторитета   България. Спор може да има по всяка кандидатура. Просто се смени външнополитическата конюнктура. Когато тя беше номинирана, международната   беше по-благоприятна, по-спокойна, с по-нормални отношения между Великите сили. Наистина имаше място да се избира генерален секретар по матрицата „жена от Източна Европа”. Отношенията между Великите сили се ожесточиха. Вече за тях има значение кой ще е генерален секрет. От една страна като борба за влияние, но от друга, тъй като това може да се окаже важна фигура в много критични времена.
Не се наемам да правя прогноза. Виждам, че има опасност да се наложи вето върху кандидатурата на Ирина Бокова, но смятам, че дори при такава опасност беше по-добре да се продължи с кандидата, добър или лош, без да се дава външна изява. Ако правителството на Борисов е решило да си направи този експеримент, вкарвайки България като уникален прецедент на страна, участваща с двама кандидати за генерален секретар, както се казва „берекет версим”. Ние сме се изложили достатъчно. Малко повече или по-малко не е съществено.

 


Сходни връзки

Президентът да избира и освобождава главния прокурор иска Татяна Дончева | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Президентът да избира и освобождава главния прокурор иска Татяна Дончева
Автор: Anonymous да 2016-10-02 @ 07:40 EEST
Пустата му власт/ пари/...



Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди