изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:50 EEST
ОПОЖАРЕНИТЕ СТЕПИ КРАЙ КАЛИАКРА МОЖЕ ДА БЪДАТ ЗАМЕНЕНИ ЗА ДЪРЖАВНИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ЗЕМИ    
Новини Дружеството "Милениум енд ко" се готви да поиска от държавата замяна на имота си от 1.6 хил. декара в защитената зона "Комплекс Калиакра" и в близост до плаж Болата с терен от Държавния поземлен фонд. Това съобщи в профила си във Фейсбук управителят на дружеството Стефка Василева.

В последната седмица на септември, след сигнали, подадени от Българското дружество за защита на птиците и Коалиция "За да остане природа в България", регионалната инспекция за околна среда и води (РИОСВ) във Варна издаде заповед за принудително спиране на разораването и създаването на лозов масив в имота.
Повод за сигналите стана факта, че в края на август и началото на септември т.г. терените, които според еколозите представляват последните понто-сарматски степи, оцелели в Европа, бяха най-напред запалени, а след това и разорани с тежка земеделска техника.
Според мотивите на РИОСВ – Варна, с които бяха спрени земеделските дейности в имота на "Млениум енд ко", въпреки, че е класифициран според начина на постоянното се ползване като "ниви", попада в две защитени зони – за опазване на природните местообитания на дивата флора и фауна и за закрила на дивите птици.
В текста, публикуван в профила на Василева, се твърди, че начинът на трайно ползване на терените е "нива", което дава на компанията правото да го обработва и засява. От "Милениум енд ко" обаче заявяват, че щом "според международни институти и екологични НПО
земята има висока природна стойност  в Защитена зона "Комплекс Калиакра"", те са готови да поискат замяната му със земеделски обработваеми имоти от Държавния поземлен фонд.
"Считаме, че това е възможност, чрез която ще бъде защитен трайно интересът на държавата и гражданите за опазването на природата и съхраняването на местообитанията за бъдещите поколения и същевременно ще бъде дадена възможност на инвеститора да реализира земеделските си проекти в друг имот с цел развитие на земеделието в България", пише в текста, изпратен от дружеството до министерствата на земеделието и храните и околната среда и водите.
Ок компанията са поискали от неправителствените организации оценка на екологичните характеристики на имота им, както и становища, даващи отговор на въпроса защо там не трябва да бъдат извършвани земеделски дейности и трябва ли той да бъде съхранен в изпълнение на Международния договор за присъединяване на Република България към Европейския съюз.
От компанията, собственик на въпросните терени край Калиакра обясняват също, че запитването им е във връзка с категоричното изясняване на възможните земеделски дейности в имота, който според извършено картиране през 2011-2013г. попада в границата на Защитена зона "Комплекс Калиакра" и има частично картирани местообитания на понто-сарматски степи.
"До момента няма издадена Заповед на МОСВ за обявяване на защитената зона, в която да е включен изрично имота ни и с която да бъде обявено и валидирано извършеното картиране, твърдят от "Милениум енд ко". Липсват и ясни забрани за извършване на земеделски дейности в обхвата на Защитената зона, което ни поставя като собствениците на имоти в неяснота". НДТ
 


Сходни връзки

ОПОЖАРЕНИТЕ СТЕПИ КРАЙ КАЛИАКРА МОЖЕ ДА БЪДАТ ЗАМЕНЕНИ ЗА ДЪРЖАВНИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ЗЕМИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди